Nagrada za akcije premijera Kosova

Američka ambasada izdala je vizu premijeru Kosova Ramushu Haradinaju, tek nakon što se on povukao iz inicijative o ukidanju Specijalnog suda, kažu dobro obavješteni izvori lista "GazetaExpress", prenosi portal "Kossev.info".

Povlačenje iz inicijative o ukidanju Specijalnog suda nagradilo je Ramusha Haradinaja američkom vizom, koja mu nije izdata zbog toga što on nije poslušao strane ambasadore koji su upozoravali na totalnu izolaciju Kosova, ako se ukine Specijalni sud.

Gazeta Express je jučer saznala iz svojih izvora da će američka ambasada izdati vizu premijeru Haradinaja i to je uslijedilo isključivo nakon što je promjenio stav o ukidanju Specijalnog suda.

Šef izvršne vlasti je u intervjuu za DW novinaru Timu Sebastianu tvrdio da Specijalni sud neće biti poništen, ukazujući na to koliko je važno da Kosovo napreduje na evropskom putu.

Ova izjava Haradinaja razlikovala se od onih koje je ranije davao. Premijer je insistirao na tome da brani prava poslanika da oni odluče šta će ukinuti u Skupštini i da se ambasadori tu ne pitaju.

Oni su kasnije, s druge strane, upozorili na ozbiljne posljedice po Kosovo, ako Specijalni sud bude ukinut.

Premijer Haradinaj je prekjuče dobio vizu za Ujedinjeno Kraljevstvo, iako je ranije objavljeno da nakon američke vize, vlada ima problem i sa britanskom.

Haradinaj početkom januara nije mogao da posjeti Ajovu zbog toga što mu nije bila izdata viza. Ovo stopiranje uslijedilo je nakon što je američki državni sekretar reagovao na inicijativu o ukidanju Specijalnog suda.

Koha - Haradinajeva poruka EU i Vašingtonu

Ramush Haradinaj poslao je poruku Evropskoj uniji i Vašingtonu. On je rekao da oni "već dvije decenije ne mogu da riješe problem na Balkanu i ako ne mogu da ga riješe - kako mogu da vode svijet".