Nezakonite odluke, desetine zamjenika ministara...

Tokom prvih 100 dana rada Vlada Kosova je osnovala još dva ministarstva, udvostručila broj zamjenika ministara i donela niz nezakonitih odluka - kažu iz Grupe za politička i pravna istraživanja, Instituta GAP i Instituta za razvojnu politiku. Ove organizacije predstavile su procjenu rada nove Vlade Kosova.

Nora Latifi Jashari iz Instituta GAP rekla je da se pojedina Haradinajeva obećanja tokom kampanje ne poklapaju sa odlukama koje je Vlada donela tokom prvih 100 dana rada.

"Kako bi privukli birače, većina kandidata je davala atraktivna obećanja, kao što je liberalizacija viznog režima, povećanje plata i penzija, revitalizaciju rudnika Trepča i tako dalje. Vlada, koja je počela sa radom 9. septembra 2017. godine, ima 21. ministarstvo u kojima je do sada imenovano 70 zamjenika ministara. Mislim da se sva ova obećanja ne poklapaju sa odlukama koje je Vlada donela", kaže Latifi Jashari.

Iz Grupe za pravne i političke studije tvrde da su mnoge odluke koje je Haradinajeva vlada donela neosnovane i nisu u skladu sa zakonom.

"Vlada je odbacila državnu komisiju za obeležavanje i održavanje državne granice, čija je odluka u suprotnosti sa Zakonom o kontroli i nadzoru državne granice i njenom pratećom regulativom, drugo, vlada je oštetila 10 od 19 članova odbora javnih preduzeća prema izvještaju Agencije za borbu protiv korupcije,  treće, vlada je zatražila da se troškovi za distribuciju vode, u iznosu od 51 milion eura izmire iz kosovskog budžeta i četvrto, vlada je takođe odlučila da isplatii finansijsku nadoknadu porodicama čiji su članovi bili uključeni u slučaj Kumanovo", kaže Dalfine Elshani, iz Grupe za pravne i političke studije.

Primjedbe se odnose i na netransparentnost i neobjavljivanje službenih dokumenata o radu Vlade Kosova.

"Postoji veliki broj dokumenata koji se objavljuju, ali nekih od njih, poput vladinog plana za posjedovanje, nema. Potrebno je što prije rješiti pristup ovim dokumentima, s obzirom da u prvih sto dana rada vlada to nije objavljivala“, kazao je Dardan Abazi iz INDEP-a.

Tokom 100 dana vlade Haradinaj je prisustvovao na 19 sastanaka na kojima su donete 202 odluke, za koje je izdvojeno 3,6 miliona eura iz budžeta za nepredviđene troškove, kažu iz Grupe za pravne i političke studije.