Nije uzeo u obzir materijale koji su bili u korist Kosova

Kosovska komisija za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom ocjenila da sporazum iz avgusta 2015. između Kosova i Crne Gore nije pravičan.

Kako je za Koha ditore izjavio predsjednik te komisije Shpetim Bulliqi, sporazum nije uzeo u obzir materijale koji su bili u korist Kosova. Izvještaj će danas biti predočen Vladi koja će zatim u dogovoru sa predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem i predsjednikom Skupštine Kadrijem Veselijem odlučiti o daljem postupku.

"Materijali koji su dostavljeni u izvještaju ali i sama analiza dokazuje da sporazum od 25. avgusta 2015. nije u korist Kosova", kazao je Bulliqi za Koha ditore.

Zadatak komisije je bio da sagleda rad prethodne vladine komisije koju je predvodio Murat Meha i koja je naišla na žestoki otpor tadašnje opozicije.

Sporazum o demarkaciji pokazuje javno neslaganje koalicionih partnera sadašnje vlasti na Kosovu, koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo i druge stranke.

Zvaničnici PDK najavljuju da će podržati aktuelni sporazum o demarkaciji.

Lider PDK Kadri Veseli, koji je i predsjednik Skupštine Kosova je prošle nedjelje rekao da svi poslanici ove stranke u parlamentu, sem jednog, podržavaju sadašnji sporazum.

Pokret Samoopredjeljenje kao najveća stranka u parlamentu je protiv sporazuma i prema riječima poslanice Albulene Haxhiu, premijer Ramush Haradinaj prvo treba da poništi sporazum.

"Mi smo ubjeđeni da će i sadašnja komisija još jednom potvrditi gubljenje kosovske teritorije aktuelnim sporazumom", kazala je Haxhiu.

Bivši premijer Kosova i predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je prošle nedjelje rekao da će njegova stranka podržati izvještaj komisije na čelu sa Bulliqijem samo pod uslovom da predoči konkretne dokaze i da će u suprotnom oni glasati za aktuelni prijedlog sporazuma.

On je rekao da je kao premijer tokom razgovora sa predstavnicima Srpske liste oko sporazuma obavješten da oni neće podržati ratifikaciju sporazuma, jer se tome protivi zvanični Beograd pošto bi to bilo indirektno priznanje nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je za izjavio da je demarkacija granice završena i da nema nikakvih izgleda da se to pitanje još jednom stavi na dnevni red.