Koraci koji se moraju ispoštovati

Još uvijek ima vremena da izabrani gradonačelnici glasovima naroda stupe na svoju dužnost. Sve ovo zbog procedure koja se treba ispoštovati do momenta inauguracije gradonačelnika koji će upravljati u 38 opština na Kosovu.

Portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi je pojasnio koji su to koraci koji se trebaju preduzeti do sertifikacije gradonačelnika koji su izabrani na lokalnim izborima.

Prema njegovim riječima, nakon objavljivanja rezultata, trebaju se sačekati žalbe dostavljene Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP). Ako ova institucija odbije bilo koju žalbu, žalbene strane se mogu obratiti Vrhovnom sudu.

Prema tome, rekao je Elezi, treba čekati odluku ovih institucija kako bi CIK nastavila sertifikaciju.

"Prvobitno je objavljivanje konačnih rezultata drugog kruga izbora i ponovnog izbora za gradonačelnika opštine Parteš. Zatim se otvara rok za podnošenje žalbi Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP). Moramo sačekati odluku ove institucije kako bi nastavili dalje, ukoliko bude bilo kakva pritužba. Poznato je da ako postoji pritužba i ova institucija negira bilo koju od njih, žalbena strana može ponovo podneti žalbu Vrhovnom sudu. Zato moramo sačekati donošenje odluka ovih institucija da se nastavi dalje sertifikaciju konačnih rezultata i zaključivanja izbornog procesa", rekao je Elezi.

Nakon sertifikacije predsjednika, važi rok od 15 dana za inauguralni sastanak. U odgovoru za portal "Indeksonline", iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave su naveli da je ovaj postupak predviđen članom 42 Zakona o lokalnoj samoupravi.

"Prihvatanje mandata novih opštinskih organa (Skupštine opštine i gradonačelnik), sačinjava se konstatacijom novih tijela, koja se obavlja svečanom - inauguralnom sjednicom. Inauguralni sastanak održava se 15 dana od dana kada se ozvaniče izborni rezultati, kako je predviđeno članom 42 Zakona o lokalnoj samoupravi. U opštinama u kojima dođe do sertifikacije opštinskih tijela (potvrde opštinskih skupština i certificiranje gradonačelnika), u njima u roku od 15 dana od dana certifikacije može se sazvati inauguralna sjednica za konstituisanje opštinskih organa", stoji u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Inače, lokalni izbori na Kosovu su održani 22. oktobra, dok je drugi krug održan 19. novembra.