Ministar spoljnih poslova Kosova

Ministar spoljnih poslova Kosova Behgjet Pacolli naveo je danas da je veoma zabrinut zbog stava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o presudi ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Pacolli je na svom Twitter nalogu napisao da je Vučić trebalo da se izvini žrtvama, a ne da se protivi pravdi.

"Ekstremno sam zabrinut zbog Vučićevog stava o presudi Mladiću. Umjesto da se izvini žrtvama, on (Vučić) protivi se pravdi i pomirenju", naveo je Pacolli.

Predsjednik Vučić jučer je izjavio da ne postoji nijedna osoba koja nije znala kakav će biti ishod suđenja Mladiću i da Srbija poštuje tuđe žrtve i od drugih očekuje isto, ali da će za poštovanje prema svojim žrtvama morati sama da se izbori.

On je rekao da je Srbija uvijek poštovala sve žrtve drugih zemalja, iako on nije siguran da su oni uvijek poštovali srpske žrtve.

"Ne znači da mi treba da pravdamo zločine koje su činili neki sa srpskim imenima. Ali mi smo u stanju da svoju odgovornost prihvatimo, za razliku od drugih", rekao je Vučić.

Mladić je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine u Bosni i Hercegovini. U Hagu je proglašen krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se odnosi na genocid u šest opština u Bosni i Hercegovini.