U toj situaciji komplikuju se problemi

Zahtjev premijera Ramusha Haradinaja za učešće SAD-a u razgovorima između Kosova i Srbije, posredstvom EU, poznavaoci političkih prilika smatraju odgovarajućim potezom.

Advokat i stručnjak za politička pitanja, Azem Vllasi, smatra da je ideja zahtjeva premijera Haradinaja dobra, ali ima primedbu na načina na koji je to učinio. Prema njegovim riječima, Haradinaj je zahtjev trebalo da uputi direktno Sjedinjenim Državama, a ne preko Brisela.

"To je dobra ideja, samo je premijer Haradinaj trebalo da se obrati Amerikancima, a ne Briselu," rekao je on za "Gazeta Blic", prenosi portal "Kossev.info".

Govoreći o zaslugama SAD-a za doprinos nezavisnosti Kosova, Vllasi ne vidi kao nemoguće uključivanje Rusije u dijalog u Briselu, što bi, prema njegovim riječima, moglo da se dogodi na zahtjev Srbije, poslije zahtjeva premijera Haradinaja.

"Sada kada Haradinaj želi da se SAD angažuju u pregovorima u Briselu, ne treba smatrati nemogućim da Srbija traži učešće Rusije u dijalogu i u toj situaciji komplikuju se problemi, dok razgovori u Briselu treba da normalizuju odnose između Kosova i Srbije.

Amerikanci su bili uključeni u glavne faze kada su se vodili razgovori sa Srbijom za rješavanje statusa Kosova u Beču, pod vođstvom Martyja Ahtisaarija, kojeg je delegirao SAD. Kada je riješen status Kosova, samo su Amerikanci insistirali da se dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije - države kao države - prenese u Brisel," rekao je Vllasi.

Inače početkom ove nedjelje Haradinaj je rekao da učešće SAD-a je ključno kako bi razgovori išli naprijed.

"Uloga Amerike je preko potrebno za mir", rekao je Haradinaj u intervjuu za Reuters. "Ulogu Amerike za stolom vidimo kao osnovnu potrebu". Razgovori bi trebalo biti okončani međusobnim priznavanjem dviju država "između Kosova i Srbije", rekao je on.

Dijalog Prištine i Beograda, prema Evropskoj uniji, ima za cilj normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, kao i integracija srpske zajednice u sklopu pravnog sistema Kosova. Inače, provođenje sporazuma i obaveza iz ovog dijaloga, Kosova i Srbije, je postavljen kao uslov i jednoj i drugoj državi na putu ka evropskim integracijama.

Kosovo i Srbija su započele dijalog o normalizaciji odnosa uz posredstvo Evropske unije još 2011. godine.