Potpredsjednik Vlade Kosova

Potpredsjednik Vlade Kosova, Enver Hoxhaj, traži da dijalog sa Kosovom i Srbijom bude vremenski ograničen i da ne traje beskonačno. Kaže da bi rezultati ovog procesa morali da budu članstvo u UN-u i uzajamno priznanje. U ovo pitanje želi da se, pored Vlade - uključe Skupština i Predsjednik.

Enver Hoxhaj - drugi čovjek vlade izjavio je da bi, pored ograničavanja vremena dijaloga sa Srbijom, ovaj proces trebalo da proizvede još dvije stvari za državu Kosovo. Prvo - članstvo u UN-u i međusobno priznanje sa srpskom državom.

"Veliki cilj Kosova u dijalogu sa Srbijom je članstvo u UN-u i uzajamno priznavanje, bez toga nema smisla da se dijalog nastavi, moj je stav u javnosti kao bivšeg ministra spoljnih poslova i to je stav koji imamo kao kosovska vlada," rekao je Hoxhaj za Express, prenosi portal "Kossev.info".

Ova izjava uslijedila je nakon vesti ruske agencije koja je pisala da je Kosovo zatražilo da se briselski dijalog završi za godinu, do godinu i po dana.

Hoxhaj je rekao da je prije tri godine zatražio rok za dijalog. Ali, ipak, nije spomenuo konkretne rokove koje je zahtjevao.

"EU bi trebalo da izvrši mnogo veći pritisak na Srbiju, a drugo - dijalog mora održi svoj kredibilitet. Strane mogu da očuvaju svoj međunarodni prestiž ako stignemo do završne faze koja bi trebalo da se završi sporazumom koji bi trebalo da bude mirovni i članstvom Kosova u UN-u i uzajamnim priznanjem," dodao je on.

Na pitanje da li bi u posljednjoj fazi (dijaloga) trebalo da budu uključeni - ratna odšteta, demarkacija, Asocijacija, Sjever, Hoxhaj kaže da bi ova faza trebalo da bude uključena u platformu koja bi trebalo da se uputi predsjedniku, vladi i parlamentu.

"Dakle, glavna svrha je priznanje i ništa drugo. Evropska unija je odlučila da uslov za Srbiju bude jedan pravno obavezujući sporazum između dvije zemlje, dok sam bio ministar spoljnih poslova razgovarao sam sa partnerskim zemljama Kosova i taj pravno obavezujući sporazum je ništa drugo nego do uzajamno priznanje. Dakle, kroz ovaj mirovni sporazum zaključiti fazu neprijateljstva i prepoznati političku stvarnost nezavisne države i teritorijalni integritet nove države," zaključio je on.