Izvještaj Kosovskog centra za bezbjednosne studije (KCBS)

U izvještaju Kosovskog centra za bezbjednosne studije (KCBS) navodi se da političke opasnosti dominiraju nad drugim opasnostima sa kojim se susreće Kosovo od proglašavanja nezavisnosti.

"Od 73 incidenata koji su zabeleženi kao prijetnje u data bazi KCBS-a, većina, 62 odsto, bile su političke, dok je 36 odsto bile vjerske prirode. Takođe, ocjene pokazuju da norma izvršenja među svim prijetnjama koje su registrovane, bile su mnogo veće političke prirode od onih vjerskih", navedeno je u izvještaju koji je predstavljen javnosti.

Dodaje se da je oko 80 odsto izvršenih prijetnji bilo političke prirode, dok je oko 70 odsto neizvršenih prijetnji bile vjerske prirode.

"Od svih prijetnji koje su registrovane, gotovo sve ili 93 odsto političkih incidenata i pretnji bilo je unutar zemlje, dok je više od polovine verskih incidenata i pretnji, odnosno 58 odsto njih došlo van zemlje", piše u izvještaju.

Dodaje se da se incidenti i prijetnje vjerske prirode s međunarodnim djelovanjem mogu podvesti u dvije kategorije - na one registrovane u zapadnoj hemisferi i one registrovane na Bliskom istoku koje su karakteristične za strane ratnike.

U izvještaju se navodi da posljedice ovakvih incidenata i pretnji u 70 odsto slučajeva nisu imali za posljedice smrtne slučajeve niti povrede.

"U 16 odsto incidenata i prijetnji tokom posljednje dekade rezultat je bio smrt, dok je više od 10 odsto imalo za posljedicu povređivanje. Više od 65 odsto incidenata i pretnji koje su rezultirale smrću (osam slučajeva) su bili političke prirode, dok su ostali slučajevi, njih četiri bili vjerske prirode. Od ovih četiri incidenata i prijetnji vjerske prirode ni jedan se slučaj nije dogodio unutar Kosova", konstatuje se u izvještaju.