Otvaranje puta za liberalizaciju viza

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi i premijer Ramush Haradinaj ponovo su sukobili stavove oko demarkacije. Thaçi traži od Skupštine Kosova da glasa za demarkaciju, ali, s druge strane, premijer Haradinaj nastavlja da insistira na tome da bi demarkacija trebalo da se koriguje, piše danas Zëri.

Obilježavanje granice između Kosova i Crne Gore, ponovo je sukobilo stavove predsjednika Hashima Thaçija i premijera Ramusha Haradinaja. Predsjednik Thaçi traži od Skupštine da glasa za demarkaciju granice kako bi se otvorio put za liberalizaciju viza.

Haradinaj nastavlja da insistira na tome da je demarkacija granice trebalo da se koriguje.

"Mogu da vam kažem da ako ne bude ratifikacije, onda do liberalizacije viza neće doći", izjavila je bivši izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček. Njena izjava je je ponovo ukazala na neslaganja Thaçija i Haradinaja oko demarkacije granice, piše Zëri.

Thaçi koji nakon ove izjave rekao da "ako želimo liberalizaciju viza, demarkacija granice u skladu sa sporazumom postignutim u avgustu 2015. godine bi trebalo da se usvoji u Skupštini Kosova", što je ukazalo na neslaganje po tom pitanju sa premijerom, Ramushom Haradinajem.

"Mislim da znate moj stav, i Kosovo zna, tako da će nas nalazi možda dovesti do arbitraže i to može biti jedna od opcija, jer mi ne prejudiciramo u kom pravcu ćemo ići, još je rano. Ali jednu stvar svi znamo i vjerujem da se svi slažu da nemaju dve trećine za postojeću verziju, jer je pogrešna. Granica je zaista u Kuli i Čakoru, po sporazumu je u Kućištu i mi svi znamo da je to pogrešno", rekao je Haradinaj.