Ove godine u svijetu ubijeno 56 novinara

Danas je Međunarodni dan prestanka nekažnjavanja krivičnih djela protiv novinara. Ove godine je u svijetu ubijeno 56 novinara na radnom zadatku, statistika je Međunarodne federacije novinara (IFJ). U prosjeku, samo jedno od 10 ubistava bude istraženo.

Statistika napada na novinare je još gora, jer vlade ne ispunjavaju svoju dužnost da procesuiraju napadače i ubice novinara i medijskih radnika, navode iz IFJ, piše portal "KoSSev".  

Na Kosovu od avgusta 1998. do septembra 2005. godine ubijeno je i nestalo 14 novinara i medijskih radnika, a ni u jednom slučaju nisu pronađene njihove ubice i kidnaperi.

Ove godine na Kosovu je zabilježen i značajan porast slučajeva u kojima su žrtve nasilja novinari, ranije je saopšteno iz kosovskog udruženja novinara.

Misija OSCE-a na Kosovu obilježeva ovaj dan panelom u Prištini. Učesnici su novinari, predstavnici policije i tužilaštva, a ocjeniće trenutnu situaciju u pogledu sigurnosti novinara i nedavnih napada na medijske profesionalce.

Podstaći će, dodaju iz OSCE-a, pravosudne organe da efikasnije rješavaju ove slučajeve i počinioce dovedu pred lice pravde.