Za četiri nedjelje

Lideri i Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova proglasilu su sinoć pobjede gledano na nacionalnom nivou po broju osvojenih glasova na lokalnim izborima na Kosovu

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, u 18 od 38 kosovskih opština održat će se drugi krug glasanja za četiri nedelje, prenosi Anadolu Agency (AA).

U svim većim gradovima gradonačelnici će biti poznati nakon drugog kruga glasanja. Lideri i Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova proglasilu su sinoć pobjede gledano na nacionalnom nivou po broju osvojenih glasova.

Na osnovu prebrojanih 90 posto glasova u glavnom gradu Prištini u drugi krug glasanja idu dosadašnji predsjednik Shpend Ahmeti iz “Samoopredjeljenja” koji je osvojo 43,42 posto glasova i Arban Abrashi iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) sa 35,91 posto.

U Prizrenu, drugom po veličini gradu na Kosovu, vodi kandidat PDK-a Shaqir Totaj sa 29,66 posto, drugi je Mytaher Haskuka iz “Samoopredjeljenja” sa 22,43 posto.

U Južnoj Mitrovici je na osnovu 99 posto prebrojanih glasova u vođstvu Valdete Idrizi iz PDK-a sa 29,56 posto i ide u drugi krug sa dosadšnjim gradonačelnikom Agimom Bahtirijem iz Alijanse novo Kosovo (AKR) koji je dobio 27,10 posto glasova.

U Gnjilanu dosadašnji predsednik Lutfi Haziri iz LDK-a sa 43,30 posto glasova ide u drugi krug sa Sami Kurteshijem iz “Samoopredjeljenja”, koji je dobio 26,97 posto.

U Đakovici vodi Ardian Gjini iz AAK-a sa 40,76 posto i u drugom krugu se takmiči sa dosadašnjom predsednicom Mimozom Kusari-Lila iz Alternative koja ima 31,49 posto.

Demokratski savez Kosova Ise Mustafe je pobjedio u prvom krugu u opštinama Kosovo Polje, Lipljan i Vitina. U dvije velike opštine, Peći i Podujevu, kandidati LDK-a su na samoj polovini glasova, pa se mora sačekati završetak prebrojavanja. U Peći Gazmend Muhaxheri iz LDK-a vodi sa 50,35 posto, dok je u Podujevu prvi Agim Veliu LDK-a sa 48,37 posto glasova.

U opštinama Junik i Dečane pobjedila je Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja, dok je Demokratska partija Kosova (PDK) Kadri Veselija pobjedila u Glogovcu.

U Skenderaju i Elez Hanu su pobjedili nezavisni kandidati.

U devet od 10 opština sa srpskom većinom pobjedili su već u prvom krugu kandidati "Srpske liste“ i to u Sjevernoj Mitrovici, Zvečani, Leposaviću, Zubinom Potoku, Partešu, Ranilugu, Novo Brdo, Gračanici i Štrpcu, dok će se u Klokotu ići u drugi krug gde, takođe vodi kandidat „Srpske liste“ i to sa 42,08 posto, a drugi kandidat je Građanska inicijativa Klokot-Vrbovac sa 37,62 posto.

U jedinoj opštini sa turskom većinom, Mamuši, u prvom krugu je pobjedila Turska demokratska partija Kosova.

Prema podacima Centralne izborne komisije izlaznost je iznosila 43, 82 posto od upisanih birača.