Smjena ministra poljoprivrede Nenada Rikala

Manje od mjesec dana od imenovanja na mjesto ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Nenad Rikalo suočio se sa optužbama kolega poslanika i zahtjevom za njegovu smjenu.

Njegove kolege iz LDK-a prethodnog dana pokrenule su inicijativu kojom su od premijera Ramusha Haradinaja zatražili da smijeni Rikala, ali "za" je glasalo samo 27 od 68 poslanika koliko je bilo prisutno u sali.
Ovu inicijativu opozicija je preduzela nakon što je Rikala optužilo stanovništvo u naselju Dardanija, u Prištini, zbog njegovih djela vršenja nasilja u više oblika tokom rata, piše Indeksonline. 
Ako izvršni šef ne preduzme ništa povodom zahtjeva opozicije, onda kraj godine može da se završi protestima nalik na one od prije dvije godine kada se tražila smjena tadašnjeg ministra, Aleksandra Jablanovića. 
Poslanik Samoopredjeljenja Rexhep Selimi rekao je za Indeksonline da građani i opozicija traže smjenu ministra u Haradinajevoj vladi koga su albanski stanovnici optužili za zločine protiv albanskih civila tokom rata. 
Prema njegovom mišljenju, Haradinaj treba da zauzme stranu, ili sa Rikalom ili sa građanima koji ga optužuju.
"Tendencija za čišćenjem i odbijanje premijera da ga ne razriješi još više uvećava i onako veliku reakciju građana. U ovom slučaju, ja više vjerujem građanima za koje je Rikalo kriminalac, nego onima koji su njegovi advokati. Zato ne isključujem proteste ukoliko Haradinaj ubrzo ne razriješi dužnosti Rikala," rekao je Selimi. 
On smatra da, ako je Rikalo toliko važan za Vladu, onda Kosovo ima veliki problem u budućnosti.
Sjećamo se vremena kada je Isa Mustafa bio premijer, nakon protesta koje je organizovalo Samoopredjeljenje, on je razriješio ministra Jablanovića, koji je uvredio majke u Đakovici, sa mjesta ministra za povratak i zajednice. Opozicija je rekla da očekuje da Haradinaj uradi isto što i Mustafa i razrješi Rikala.