Direktor za proširenje i susjedsku politiku u EK

Direktor za proširenje i susjedsku politiku u Evropskoj komisiji Christian Danielsson izjavio je u Prištini, da Kosovo neće dobiti liberalizaciju viznog režima sa EU ako ne ispuni dva uslova - ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i uspješnu borbu i konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije."

"Kriterijumi su javno poznati i mi ih (Kosovo) savjetujemo da vide kako da ih ostvare. To je zadatak vlade Kosova. Sa naše strane obaveze su jasne. Jedan korak je završen. Evropska komisija je spremna da donese preporuku o liberalizaciji viza kada se ta pitanja riješe", kazao je Christian Danielsson na konferenciji za novinare poslije susreta sa premijerom Kosova Ramushom Haradinajem.

On je zajedno sa premijerom Haradinajem i zvanično pokrenuo Program ekonomskih reformi.

Premijer Haradinaj je rekao da je nova Vlada fokusirana na ostvarivanje evropske agende, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i agendu reformi.

"Evropske reforme treba ne samo da prihvatimo već i da ih ubrzamo. Treba da identifikujemo potrebne resurse i još jednom mogu da potvrdim da će odnosi sa Evropskom komisijom i naša uloga kao partnera biti ona koja se očekuje", kazao je Haradinaj.

On je kazao da program ekonomskih reformi nije samo obaveza Vlade već i civilnog sektora, političkih partija i svih zajednica na Kosovu.

Danielsson je sa svoje strane istakao potrebu da zemlje zapadnog Balkana ostvare potrebne reforme u vladavini prava i privredi.

"Program (ekonomskih reformi) treba da podstakne ekonomski razvoj Kosova kako bi se otvarala nova radna mjesta. Program će pomoći u kreiranju kredibilnih ekonomskih politika i na taj će način poboljšati život građana i težnje ka EU", rekao je Danielsson.

Tokom dana Christian Danielsson se susreo i sa prvim zamjenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kosova Behgjetom Pacollijem, ministarkom za evropske integracije Dhuratom Hoxhom i ministrom finansija Bedrijem Hamzom. Tokom posjete Kosovu visoki zavničnik EU imaće sastanke i sa predstavnicima pokreta Samoopredjeljenje, Srpske liste i Demokratskog saveza Kosova.