Pet ministarstva i mjesto predsjednika države

Lider Alijanse novo Kosovo, Behgjet Pacolli, potpisao je sporazum sa pobjedničkom koalicijom PAN koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo o formiranju novih institucija, nakon izbora 11. juna.

Ovo će omogućiti završetak konstituisanja Skupštine koje je počelo 3. avgusta, a koje nije okončano zato što pobjednička koalicija nije imala dovoljan broj glasova.
Iako Pacollijeva partija broji četiri poslanika, to je dovoljno za izglasavanje kandidata PAN-a za predsjednika Skupštine, Kadrije Veseljija, kao i izbor nove vlade na čijem će čelu biti Ramush Haradinaj. To će biti omogućeno uz podršku 20 poslanika iz redova manjinskih zajednica, koji su do sada iskazali podršku Haradinajevoj vladi.
Kako su iz Pacollijeve partije saopštili, njima će pripasti pet ministarstava, uključujući ona koja se tiču ekonomskog razvoja i diplomatije. Takođe je bilo riječi i o tome da budući predsjednik zemlje bude Pacolli.
Lider Demokratske partije Kosova, Kadri Veseli, ocijenio je da je sporazum sa Pacollijem u korist građana Kosova i u korist perspektive, ekonomskog razvoja i novih radnih mjesta za mlade. Formiranje institucija sada je pitanje dana, dodao je Veseli.
Pacolli je istakao da je interes ovog sporazuma izlaz iz institucionalne krize, dok je Ramush Haradinaj istakao da će ovaj sporazum omogućiti Kosovu da se suoči sa izazovima.
"Čestitam građanima Kosova, svima onima koji žive na Kosovu, čestitam svim Albancima gdje god da su, zato što će Kosovo konačno imati institucije", naveo je Haradinaj.