Sjednica SB UN

Ambasadorka Kosova u SAD Vlora Çitaku rekla je povodom poziva na kompromis i historijski dogovor Srba i Albanaca da je nezavisnost Kosova upravo taj kompromis.

Ona ne prihvata ideje o rješenjima duž etničkih linija.

"Nezavisnost Kosova, kao što je proglašena 2008, jeste kompromis. Ahtisaarejiv prijedlog je bio težak i bolan kompromis", rekla je Çitaku na sednici SB UN o Kosovu.

Ona se usprotivila prijedlozima o podjeli Kosova kao rješenju.

"Obnova ideje o rješenjima duž etničkih linija je opasna za čitav region. Ako odbacimo multikutarlizam i etničku raznolikost unutar naše sopstvene države, u okviru naših granica, kako onda planiramo da postojimo i koegzisitramo u Evropskoj uniji", rekla je ona.

Çitaku je naglasila da Kosovo i njegova nezavisnost nisu privremeni projekat.

"Kosovo je tu da ostane zauvijek. Normalizacija i pomirenje ne može se dostići podjelom i razmjenom", navela je Çitaku.

Prema njenim riječima, Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću zbog, kako je navela, svoje djece i budućnosti.

"Mi smo nezavisni i to se neće promjeniti. Kosovo je država koja pripada svim svojim građanima - Albancima, Srbima, Crnogorcima, Romima, Turcima, svima nama i niko mi više neće reći da zato što sam Albanka ne zaslužujem da živim na Kosovu", kaže ona.

Ona je rekla da će propasti svaki pokušaj revizije historije.

"OVK nije teroristička organizacija, već najuspješniji oslobodilački pokret u novijoj historiji", tvrdi Çitaku.

Ona je kao i na ranijim sjednicama zatražila okončanje misije UN na Kosovu, navodeći da se novac potrošen na Unmik može "bolje potrošiti", kao i da ne postoji potreba za redovnim tromjesečnim zasjedanjem SB UN o Kosovu.

Kada je riječ o formiranju novih institucija, ona je rekla da je taj proces u toku te da uprkos razlikama sve političke partije imaju isti cilj a to su evroatlantskeke integracije.

Takođe je navela da je Kosovo sada fokusirano na saradnju sa NATO i formiranje svoje vojske navodeći da Kosovo želi aktivno doprinosi regionalnoj i svjetskoj bezbjednosti.

"Učinićemo sve da ubjedimo Srbe da će kosovska vojska biti i njihova i nećemo dozvoliti nikome da ima pravo veta nad tim procesom", rekla je ona.

Ona je rekla da će Kosovo primjeniti sve dogovore postignute u Briselu, ali da normalizacija odnosa sa Beogradom ne može da bude jednostrana.

Çitaku je optužila Srbiju da umjesto normalizovanja odnosa, pravi prepreke u regionalnim i međunarodnim forumima, krši dijelove Briselskog sporazuma.

Sa druge strane, kako tvrdi, "Kosovo će primjeniti sve dorogovre iz Briselskog sporazuma i u skladu sa preporukama Ustavnog suda uspostaviti ZSO".