Bivši šef UNMIK-a

Nekadašnji šef UNMIK-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen izjavio je da su građani na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna glasali za promjene i da je došlo vrijeme za promjenu političke elite ili da, kako kaže, aktuelna promjeni svoje političke prioritete.

Soren Jessen-Petersen je u intervjuu za list "Zëri" rekao da je srećan što je Kosovo već nezavisno, a razočaran je izostankom rezultata borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Mandat Jessena Petersena na Kosovu bio je u vrijeme kada je lider Alijanse za budućnost Kosova i aktuelni kandidat za premijera Ramush Haradinaj bio premijer u koaliciji sa strankom tadašnjeg predsjednika Ibrahima Rugove.

Danas, mnogo godina kasnije, kada je Haradinaj ponovo kandidat za kosovskog premijera, bivši šef UNMIK-a o njemu ne želi da priča, ali ukazuje da je došlo vrijeme da Kosovo promjeni političku elitu ili da ova aktuelna promjeni svoje političke prioritete.

Jessen Petersen kaže da žali zbog toga što se i danas, 10 godina od kosovske nezavisnosti, na Kosovu govori o istim problemima - korupciji, vladavini prava, nezaposlenosti...

Petersen, inače, profesor na Bolonjskom Univerzitetu "John Hopkins", kaže da Kosovo sada mora da formira stabilnu vladu, koja će konačno raditi u interesu građana, a ne u korist ličnih i partijskih interesa.

Petersen nije isključio mogućnost da će podizanje optužnica Specijalnog suda za ratne zločine OVK proizvesti određene napetosti na Kosovu, ali je istakao da odluke tog suda moraju biti poštovane.