U procesu formiranja nove vlade

"Koha Ditore", pozivajući se na izvore iz kabineta predsjednika Hashima Thaçija, piše da će on u procesu formiranja nove vlade komunicirati jedino sa odlazećim predsjednikom parlamenta Kadrijem Veselijem, koji ga je i zamjenio na čelu Demokratske partije Kosova (PDK) i bio je nosilac koalicione liste na izborima.

Veseli je bio nosilac koalicione liste PDK koja okuplja Alijansu za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja i Inicijativu za Kosovo (NISMA). Kandidat te koalicije za premijera je lider AAK, a Thaçi je, inače, juče saopštio da ga je Haradinaj obavjestio da je ta koalicija okupila parlamentarnu većinu od neophodnih 61 poslaničkih mjesta od ukupno 120.

- Predsjednik Hashim Thaçi komuniciraće jedino sa liderom PDK i odlazećim predsjednikom Skupštine Kadrijem Veselijem o kandidatu koji će pokušati da formira novu kosovsku vladu - navodi "Koha".

Thaçi je, navodno, rekao da kada Veseli predloži kandidata za premijera, on se neće baviti razvojem događaja unutar pobjedničke koalicije.

- Osoba pod čijim imenom je registrovana koalicija u Centralnoj izbornoj komisiji govori u ime koalicije koja je osvojila izbore. Predsjednik se bavi sertifikatima političkih partija koje je dobio od Izborne komisije i on nije zainteresovan za političku dinamiku. Ovoga puta biće lako, jer je dobra smjernica odluka Ustavnog suda o kandidatu - rekao je izvor lista.