Politički sporazum Kosova i Srbije

Bivši pripadnici paralelnih struktura su zaposleni u institucijama i dobijaju platu koja iznosi oko 500 eura, a da ni ne odlaze na posao.

Sporazumom koji je postignut u Briselu o gašenju paralelnih struktura, Vlada Kosova se obavezala da će zaposliti pripadnike tih struktura u različitim institucijama. Mnogi od njih primaju plate, ali ne izvještavaju i ne rade.

Prije par godina Kosovo i Srbija potpisali su sporazum o prestanku postajanja paralelnih struktura i uključivanju njihovih pripadnika u razne organe u zemlji, piše portal "Koha", prenosi portal "Kossev.info".

Ali, mnoge od njih još uvijek plaća država bez obavljanja bilo kakvog posla.

Oni čak i ne izvještavaju institucije od kojih dobijaju svoje plate. Slična situacija se dešava u Inspekciji rada.

U ovoj instituciji zaposleno je petero ljudi. Zbog takvog jednog sporazuma koji je politički, čelnici ovog inspektorata osjećaju se nemoćnim da promjene ovu realnost.

"Kohavision" saznaje da je njihova plata 450 eura, a da su iste isplaćivane od septembra prošle godine. To znači da su radnici od septembra do juna ove godine dobili 4.500 eura plate od strane države i to bez ikakvog rada.

"Kohavision" je došla do saznanja da se rukovodstvo Carine suočilo sa pritiskom Ministarstva za dijalog, jer su odlučili da iste raspodjele po raznim regionima, ali je intervenisala američka ambasada, dajući za pravo Carini.

Vršilac dužnosti ministra za dijalog Edita Tahiri odbila je da da bilo kakve detalje o ovom pitanju.
Marrin paga pa dale ne pune by GazetaExpresscom