Behgjet Pacolli, biznismen sa Kosova koji ima svjetsku reputaciju i lider Alijanse za novo Kosovo (AKR) kaže da je predizborna koalicija, koju je ta stranka napravila sa LDK Ise Mustafe, koalicija nade koja namjerava da izgradi novo Kosovo.

Demokratski savez Kosova Ise Mustafe sa Alijansom za novo Kosovo Behgjeta Pacollija, kojoj su se u posljednjem trenutku pridružili aktuelna gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari Lila i nezavisni poslanik Ilir Deda predstavlja jedan od dva bloka suprotstavljen onom koji je proizašao iz rata na Kosovu.
"Mi ćemo svojim radom donijeti nadu i želimo da izgradimo novo Kosovo", napisao je Pacolli na svom Facebook nalogu.
Istakavši da je njegova stranka, stranka sa jasnim identitetom, cijenjena i poštovana, koalicionom partneru je ponudila platformu za spas Kosova i izlazak "zemlje iz krize".
Pacolli, koji se smatra jednim od najbogatijih ljudi na sijvetu, tvrdi da je riječ o pobedničkoj koaliciji od koje strahuju sve druge političke partije na Kosovu.
Inače, Pacolli je bio treći predsjednik Kosova, ali je tu funkciju napustio nakon što je Ustavni sud odlučio da je njegov izbor na tu funkciju bio neregularan. Potom je bio zamjenik premijera u kabinetu aktuelnog kosovskog predsednika Hashima Thaçija.
On nije profesionalni političar, već veoma uspješan biznismen, a što se njegovih političkih stavova tiče, analitičari ih ocjenjuju umjerenim.
Ipak, dok je Ramush Haradinaj bio u pritvoru u Francuskoj po potjernici Srbije za ratne zločine, mediji su pisali da Pacolli nije žalio para za oslobađanje bivšeg kosovskog premijera.
"Ušli smo u treću fazu razvoja Kosova. U prvoj fazi ostvarili smo ideje nekadašnjeg predsjednika i osnivača LDK Ibrahima Rugove o kosovskoj nezavisnosti. U drugoj fazi smo prošli kroz još jedno iskustvo koje se odnosi na borbu za slobodu i poštovanje žrtava koje su tome doprinijeli. Danas je vrijeme za novo iskustvo", rekao je Pacolli, koji obećava brzi razvoj Kosova i izlazak iz, kako kaže, blata u kojem se sada nalazi.
O kandidatu za premijera te koalicije Avdullahu Hotiju kaže da je predložen zato što je Mustafa odlučio da odustane od kandidature, što je ocijenio veoma hrabrim činom.
Hoti je, kaže, stručnjak bez mrlje u karijeri i potpuno odgovara kandidatima tipičnim za zemlje poput Švedske, Norveške, Danske, pa i Švicarske.
Veći dio programa koalicije njegove stranke i LDK biće, prema njegovim riječima, posvećen rješavanju problema kosovske privrede, koalicija koja će poštovati i podržavati mlade kojima je potreban posao.
"Bićemo vlada za primjer u regionu. Radićemo na ispunjenju naših nacionalnih ciljeva, ekonomskim ciljevima, članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama poput UN-a, UNESCO-a i drugim, a uskoro ćemo donijeti i viznu liberalizaciju", rekao je, između ostalog, Pacolli.
Sa žaljem je konstatovao da pokret Samoopredjeljenje nije ušao u tu koaliciju, ali je dodao da oni ostaju otvoreni za sve stranke, koje je pozvao da im se priključe zarad, kako je rekao, spriječavanja još većeg zla, jednom i zauvijek.