Prešli preko

Demokratska partija Kosova (PDK), Alijansa za budućnost Kosova (AAK), Inicijativa za Kosovo /Nisma/ (IK) i devet manjih partija prijavile su koaliciju za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu i saglasile da kandidat za premijera bude lider AAK i nekadašnji komandat Oslobodilačke vojske Kosova Ramush Haradinaj.

Na Kosovu je juče bio poslednji dan za prijavljivanje predizbornih koalicija za učešće na prijevremenim parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun.

Ovih 12 stranaka su, gotovo u ponoć, prešle preko izjava da imaju "crvene linije" preko kojih neće preći kada je riječ o koaliciji, a na to ih je, kako navode analitičari, natjerala ranije postignuta predizborna koalicija između Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Alijanse novo Kosovo (AKR).

To je izazvalo uzbunu u PDKK, koja bi u slučaju da ne dođe do koalicije sa do sada opozicionim AAK i IK izgubila primat poslije izbora.

Analitičari na Kosovu ocjenjuju da činjenica da se predsjednik LDK Isa Mustafa odlučio da se ne kandiduje za premijera u slučaju pobjede LDK može doprineti boljim izbornim rezultati nego u slučaju da on ostane kandidat. Tome može doprineti i potpisivanje predizbornih koalicija sa AKR Behgjeta Pacollija, inicijativom "Alternativa" gradonačelnice Đakovice Mimoze Kusari Lila i nezavisnog poslanika Ilira Dede i Inicijativom za pravdu, koja je dio nezadovoljnih političara koji su napustili partiju Pravde.

Samoopredjeljenje nije napravilo predizbornu koaliciju.

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 11. juna.