Direktna saradnja

Sporazum o saradnji u obalsti kulture između Vlada Crne Gore i Kosova, koji je potpisan danas u Prištini, treba da stimuliše saradnju u različitim oblastima, i kada je u pitanju produkcija, odnosno živa kultura i kada se radi o kulturnoj baštini.

Ugovor je dobra platforma za rad na zajedničkim projektima, podrazumeva i poziv umetnicima i publici da otkrivaju kulturnu raznolikost, poručio je ministar kulture u Vladi Crne Gore Janko Ljumović, nakon potpisivanja ugovora sa premijerom Kosova Isom Mustafom i kosovskim kolegom Kujtimom Shalom.
Crna Gora i Kosovo će, na osnovu  dokumenta, podsticati direktnu saradnju između institucija iz muzejske, arhivske i bibliotečke delatnosti, kao i institucija koje se bave muzičkom, izdavačkom, likovnom i filmskom umetnošću, a trebalo bi i da stimuliše umetnike na mobilnost i različite oblike međunarodne saradnje.
“Siguran sam da je potisivanje ugovora dobar znak da jačamo veze u oblasti kulture, a ujedno i poziv umjetnicima, producentima i publici da otkrivaju različite prostore kulture. Ugovor treba da podstakne i neke zajedničke projekte između institucija kulture dvije države”, rekao je Janko Ljumovic, ministar kulture u Vladi CG.
Ranije je potisan ugovor o saradnji između Državnog arhiva Crne Gore i državnog arhiva Kosova, umetnici iz Crne Gore prisutni su na Kosovu, kao i kosovski umetnici u Crnoj Gori, tako da se može reći da se radi o nastavku, a ne početku saradnje.
Crnogorska delegacija, u kojoj su bili i ambasador Crne Gore na Kosovu Ferhat Dinosa i generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Dragica Milić, posjetila je i Etnološki muzej u Prištini, koji je otvoren 2006. godine. Posjeduje oko 1400 eksponata, dok ga godišnje posjeti oko 200 hiljada turista.