Izbjegnite eventualne probleme

U prazničnim danima potrošači kupuju više nego inače, a prodavci često organizuju rasprodaje.

Međutim, kako biste izbjegli eventualne probleme, za kupovinu, osim novca, potrebno vam je i znanje o potrošačkim pravima i šta je potrebno uraditi ukoliko se prava prekrše.

Kupuju se pokloni, jure se sniženja, akcije i popusti. Groznica novogodišnje kupovine počinje već sa "Crnim petkom", tj. posljednjim petkom u novembru kada u Americi tradicionalno vlada potrošačka euforija. Tada se mogu vidjeti prava stampeda prilikom otvaranja prodavnica ali i  otimanje za proizvode, pri čemu mnogi potrošači bivaju i povređeni. Na Kosovu je slika iz prodavnica za novogodišnje praznike skromnija.

"Nešto bismo kupili kad bismo imali para", rekla je mještanka Gračanice, piše RTK2.

"Jedva čekam popuste, idemo u kupovinu, redovno razgledamo i uzmemo po nešto", dodala je druga mještanka.

Ipak, trgovci kažu da je promet robe i usluga u decembru i januaru viši za 10 odsto u odnosu na druge mjesece u godini, a tada su i najveći popusti.

"Najveću prodaju u Gračanici imamo u decembru kada su novogodišnji praznici i početkom januara oko božićnih praznika. Tada najviše prodajemo proizvode koji ljudima trebaju tokom praznika. Tada imamo i popuste tako da su kupci privučeni i zbog povoljnihih cijena. Kod tekstila su popusti i do 80 %, dok se kod prehrambenih proizvoda i proizvoda za higijenu popust kreće oko 20%, 35% ili 50%", kazao je Adem Mustafa, menadžer ETC-a.

Selatin Kaqaniku iz Unije potrošača Kosova upozorava da prilikom kupovine treba biti obazriv.

"Najčešći su problemi vezani za dvojne cijene, istekli rok, kvalitet određene robe koji ne odgovara reklamiranom kvalitetu”, upozorava Kaqaniku.

Kako biste ispunili potrošačka prava, morate znati i svoje obaveze. Zato, prije kupovine bilo kog proizvoda, provjerite da li ima etiketu koja sadrži informacije o proizvođaču, naziv robe, količinu, podatke o kvalitetu i cijenu. Ne zaboravite da prilikom kupovine robe ili usluge uvijek tražite račun, a da prilikom kupovine elektronskih uređaja ili namještaja osim računa tražite i garanciju.

Ukoliko smatrate da su vaša prava potrošača ugrožena, slučaj možete prijaviti Ministarstvu trgovine i industrije na besplatan broj 0800 11000.

"Na osnovu Zakona o potrošačima odgovor će dobiti u roku 15 dana, može da se desi da ponekad odgovor kasni ali se to rijetko dešava. Ako ne mogu da sačekaju na odgovor, potrošači se mogu obratiti sudu", rekao je Plator Grdovci, službenik za zaštitu potrošača, MTI.

Iz Ministarstva trgovine i industrije ističu da se u zadnje tri godine, prosječno žali od 200 do 220 potrošača. Osim ministarstvu, žalbu možete podneti i Inspektoratu.