Urednik portala

Uredniku prištinskog portala "Gazeta Express" i autoru emisije "Zona Express", Leonardu Kerkuqiju, upućene su prijetnje smrću i uvrede na društvenim mrežama, nakon posljednjeg izdanja njegove emisije koja je emitovana u nedjelju, a u kojoj je, između ostalog, bilo riječi o zločinima koje je Oslobodilačka vojska Kosova počinila nad Srbima. Prijetnje su osudili Udruženje novinara Kosova, šef misije OSCE-a na Kosovu Jan Braathu, predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, ambasador SAD-a na Kosovu, Graig Dellawi Kancelarija EU na Kosovu.

"Sa zabrinutošću smo primili vijest da je kolega Kerkuqi dobio na stotine prijetnji smrću nakon emitovanja autorske emisije. Nedopustivo je da se poziva na ubistvo Kerkuqija i ostalog osoblja koje radi na realizaciji programa", ističu iz Udruženja novinara Kosova.

Šef misije OSCE-a na Kosovu, Jan Braathu, pozvao je nadležne da "neodložno istraže ove pretnje i izvedu pred lice pravde počinioce".

"Osuđujem prijetnje i pozive na nasilje prema Kerkuqiju. Sloboda izražavanja mora da se zagovara i poštuje u svim okolnostima", rekao je Jan Braathu.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, istakla je da prijetnje i nasilje upereno prema novinarima predstavlja napad na demokratiju i društvo kao cjelinu.

"Pripadnici medija moraju da budu u stanju da obavljaju svoj važan rad na slobodan i bezbjedan način," kazala je.

Prijetnje Kerkuqiju osudio je ambasador SAD-a na Kosovu Graig Dellawi.

"Prijetnje upućene kosovskim novinarima su neprihvatljive. Slobodna štampa bitan je stub svakog demokratskog društva", napisao je on na svom Twitter nalogu.

I Kancelarija Evropske unije na Kosovu je, osudivši prijetnje upućene Kerkuqiju, pozvala vlasti da omoguuće novinarima da slobodno rade.

Zona Express je dokumentarna emisija koja se, kako se ističe, bavi osjetljivim temama u kosovskom društvu, a posljednji dokumentarac zbog kojeg je Kerkuqi dobijao prijetnje nosi naziv "Lov na OVK".

Grešite ako mislite da se plašim

A povodom prijetnji i uvreda, oglasio se i novinar Leonard Kerkuqi.

"Grešite ako mislite da se plašim. Ne plašim se, ne zato što sam mnogo hrabar, nego zato što sam ubjeđen da je svaki red koji sam napisao u dokumentarcima Zona Express istinit i nije pod uticajem nikoga i ničega," napisao je on sa svom Facebook profilu.