Iako je mnogo puta obećano da će Kosovo dobiti svoju vojsku, to se još uvijek nije dogodilo.

Iako nije falilo izjava o formiranju vojske, one nisu bile povezane sa sporazumom o ratifikaciji demarkacije. Članovi Skupštine su, kako piše "Koha Ditore", rekli da prepreka na putu formiranja Vojske Kosova, ostaje Srpska lista, a ne pitanje razgraničenja, prenosi portal "Kossev.info".

Poslanik iz LDK-a i član Odbora za unutrašnje poslove, bezbjednost i nadzor bezbjednosnih snaga Kosova, Nuredin Ibrishi, izjavio je da je, za sada, nemoguće da ubjede listu "Srpska" da glasaju o transformaciji KBS u Vojsku Kosova, jer ona prima naređenja iz Srbije.

Prema njegovim riječima, ovo pitanje će se vjerovatno uskoro naći u Skupštini Kosova. On kaže da vjerovatno neće moći da se promjeni ime u OSK, ali će promjeniti neke zakone i KBS biće u punom kapacitetu, ali se Ustav neće mijenjati, jer je izgleda nemoguće da se lista "Srpska" ubjedi.

Poslanik Samoopredjeljenja Rexhep Selimi, rekao je da je za sada nemoguće da se to desi, jer je teško ubjediti Beograd u tako nešto. On je rekao da državni vrh te zemlje nema volju, sa jedne strane, dok sa druge strane, imaju problem sa listom "Srpska".

Komentarišući izjave premijera koji je ovo pitanje povezao sa pitanjem razgraničenja, Selimi kaže da je Isa Mustafa pokušao da "prošvercuje" pitanje razgraničenja u Skupštini Kosova sa vitalnim interesima zemlje, kao što su vojni interesi, pitanje bezbjednosti i odbrane zemlje.

Iako kaže da će Samoopredjeljenje prihvatiti promjene oko imena, Selimi kaže da neće biti jednostavno u vezi sa imenom, navodeći da neće prihvatiti ništa što ne bi bilo vojno.

Zauzvrat, politički analitičar Imer Mushkolaj, rekao je da premijer Mustafa takvim izjavama koje se odnose na označavanje državne vojske, pokušava da prekrije neuspjeh u formiranju vojske. Kaže i da morate da budete neznalica pa da povjerujete u takve izjave.