Nova obećanja ministrice bez portfelja

Osnovni sud, Kancelarija javnog tužioca, preko 23 ministarstva i agencija, koje nisu djelovale na sjeveru Kosova ubrzo će početi da funkcionišu, izjavila je ministrica pez portfelja Edita Tahiri.

Ona je naglasila da će ubrzo sa radom započeti Osnovni sud u Mitrovici koji će biti nadležan za sedam opština, i dodala da će takođe biti otvorena Kancelarija javne nabavke čime će se omogućiti širenje pravnog sistema na cijeloj teritoriji Kosova, rekla je za portal "Kosovapress", prenosi RTK2.

"Više na sjeveru nemamo paralelne policijske strukture i paralelne organe sudstva, civilna zaštita je ugašena i sada imamo proces zapošljavanja ovih lica u institucijama Kosova", rekla je Tahiri.

"Imamo ljude koji rade pod komandom kosovske policije i po kosovskim zakonima. Sa završetkom integracije lica koja su bila dio Civilne zaštite, mi ćemo imati 23 ministarstva i vladinih agencija na sjeveru, i to je veliki napredak u odnosu na predhodne godine. Ovo su konkretna dostignuća pregovora, i primjer gdje je Srbija sarađivala, i ispoštovala taj dogovor", navela je Tahiri preko telefona za "Kosovapress".

Što se tiče "Parka mira", ona je rekla da očekuje od Evropske unije da posreduje u razgovorima na tu temu.

"Glavi problem u revitalitaciji mosta na Ibru pravi Srbija pošto ometa ovaj proces. Trebalo bi da bude potpisan memorandum kojim se potvrđuje administrativna granica između Južne i Sjeverne Mitrovice, a to bi trebalo da učine gradonačelnici Sjeverne i Južne Mitrovice sa ministartstvom životne sredine, a ta granica je određena Ahtisarijevim planom."

Ministarka Tahiri ističe da predstavnici EU stalno vrše pristisak na Srbiju ali da rezultata još uvijek nema.

"Ja mislim da srpska strana nema političke volje da ostvari dogovore, i to nije ništa novo, ali sada govorimo o temama kao što su telekomunikacije, energetika i uklanjanje barikada, i nakon sprovođenja tih stvari započećemo nove procese. Mi smo rekli da nećemo ništa poduzeti povodom osnivanja Asocijacije srpskih oština dok se ta pitanja ne riješe", zaključila je Tahiri.