Pošta u Dragašu

Kupovina preko interneta sve je popularnija na Kosovu. Najviše se kupuju iz Kine i Engleske, gdje se nalaze najpopularniji sajtovi za online kupovinu

Prema podacima Poštanskog Tranzitnog Centra Kosova, samo prošle godine, broj pošiljki ovog tipa kupovine se povećao za oko 30 posto. Kosovari najviše kupuju iz Kine i Engleske, gdje se nalaze najpopularniji sajtovi za online kupovinu.
Iako Kina nije priznala Kosovo, pošiljke se mogu dostavljati ali uz određeno plačanje poštarine i moguće zadržavanje na carini. Pošta  Kosova još nije učlanjena u Međunarodno poštansku organizaciju pa slanje bilo kakvih proizvoda iz inostranstva zahtjeva dodatne troškove.
Carina Kosova na osnovu zakona o Carini i akcizama na Kosovu, ako procjeni da vrijednost robe prelazi 22 eura po pošiljci zadržava robu i otvara proceduru carinjena.   
Imajući u vidu da Pošta Kosova ima potpisan Memorandum o razumjevanju sa poštom Albanije, većina pošiljki za Kosovo dolazi preko Albanije, pa su time oslobođeni poštarine i zadržavanja na carini.  
Aliexpress je internet trgovina čije su akcije prošle godine napravile haos na njujorškoj berzi. Iako osnovan 2009, nedavno osvaja međunarodno tržište, i to u toj mjeri da, mnogi spekulišu, prijeti da ugrozi eBay i Amazon. Tajna neočekivane popularnosti Aliexpress-a je u neverovatnom izboru i šarenolikosti proizvoda, fabričkim cijenama, a i za sve one koji su izvan zapadnih zemalja (a to smo mi), poštarina za male količine uglavnom je besplatna ili takva da je cijena proizvoda i s poštarinom više nego pristupačna. Za razliku od dosadašnjih svjetski priznatih internet trgovina koje su se razvile u SAD, Aliexpress je svijet osvojio iz srca proizvodnje: iz Kine.
Iako kineska roba za mnoge ima negativan prizvuk, činjenica je da je danas teško naći proizvode koji nisu tamo proizvedeni. Od škart-robe, sve do ove visoko renomiranih proizvođača. Kineski preduzetnik koji je u ranoj mladosti, u želji da nauči engleski, svakodnevno vozio bicikl do 45 minuta udaljenog hotela kako bi komunicirao sa strancima i nudio im besplatne ture po gradu (i uspješno savladao engleski), došao je na briljantnu ideju – da zaobiđe posrednike. 
Otvorio je svijetu mogućnost kupovine robe koja se proizvodi u Kini po direktno fabričkim cijenama.
Od odjeće i asesoara, cipela, tašni, i svih mogućih i nemogućih krpica, preko elektronike i rezervnih dijelova, proizvoda za dom i baštu, nakita i satova, svega za kola i motorna vozila, do igračaka, bebi-opreme, sporta i zabave. Od esencijalnih potrepština, vrlo korisnih (i isplativih), do krajnje suludih proizvoda koji vam nikad ne bi pali na pamet da će zatrebati (i neće), ali kursor miša instant leti na add to cart i nestrpljivo kreće iščekivanje poštara. Kao i ponuda, i kvalitet je veoma širokog opsega, i može se naći sve sa obe strane skale, a i između.
Naručivanje sa Aliexpressa je prilično bezbjedno, samo treba imati na umu nekolicinu savjeta.
Naručivanje preko Aliexpressa ide preko platforme. Pare ne ležu na račun prodavca dok kupac ne potvrdi da je proizvod stigao i da odgovara datom opisu. Ukoliko to nije slučaj, kupac može da traži povraćaj novca. Treba imati na umu da je “kvalitet“ subjektivan pojam, i da ono što je nekome kvalitetno, drugom ne mora da bude. Stoga, treba dobro čitati specifikacije, a poželjno je i recenzije proizvoda. Pri kupovini elektronike, igračaka, plastike i sličnog, treba imati na umu da Aliexpress dosta trguje s istočnim zemljama i većina proizvoda nije po evropskim standardima, pa ukoliko se oni traže, obratite pažnju na specifikacije.