Siguran da će se to desiti u roku

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da ne zna tačan datum kada će biti zakazana sjednica Skupštine Kosova na kojoj treba da bude izabran predsjednik Kosova, ali je siguran da će predsjednik biti izrabran u ustavno utvrđenom roku - najkasnije do 5. marta.

Premijer je odbacio kao netačne optužbe da je navodno od poslanika Demokratskog saveza Kosova, čiji je lider, zatražio da ne daju izjave u vezi sa izborom predsjednika.

Mustafa je poslije sastanka s predstavnicima Centralnog omladinskog pokreta rekao da svi u njegovoj partiji imaju punu slobodu da izraze mišljenja o svim pitanjima.

Mediji javljaju da se u zdanju Skupštine Kosova vrše intenzivne pripreme na osposobljavanju alternativne sale na kojoj bi trebalo da bude izrabran predsjednik Kosova, ako opozicija bude blokirala rad u glavnoj sali.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je juče izjavio da se vrše završne tehničke pripreme za izbor predsjednika Kosova najavljući da će do izbora doći u narednim danima poštujući pri tome ustavne i zakonske procedure.

Jedini kandidat za predsjednika Kosova je za sada lider Demokratske partije Kosova Hashim Thaçi. PDK ovih dana i kod drugih stranaka prikuplja potpise poslanika za prijedlog za izbor Thaçija za predsjednika.

Za predlaganje kandidata za predsjednika potrebno je najmanje 30 potpisa poslanika Skupštine Kosova. Taj broj samostalno ima PDK.

Prema Ustavu, predsjednik je izabran ako za njega u prva dva kruga glasanja glasaju dvije trećine poslanika, odnosno ako dobije 80 glasova, dok je u trećem krugu glasanja za izbor potrebna polovina plus jedan poslanik, odnosno 61 glas. Glasanje za izbor predsjednika je tajno.

Uslov je takođe da u sva tri kruga glasanja u sali bude najmanje 80 poslanika.

Aktuelnoj predsjednici Atifeti Jahjaga mandat istče 6. aprila, dok je krajnji rok za izbor predsjednika Kosova 5. mart.

U slučaju da predsjednik ne bude izabran u tri kruga glasanja, onda se automatski raspušta skupština i ide se na prijevremene parlamentarne izbore.