Zbog siromaštva

Sistematska prodaju genetskog materijala (jajnih ćelija) vjeruje se da se odigrala u klinici "Global Hospital", čija je vlasnica doktorka Gjina Zeqiri, piše danas list "Koha Ditore".

Žene i muškarci vođeni teškom ekonomskom situacijom, na osnovu optužnice koju je podiglo Osnovno tužilaštvo, sumnja se da su konstantno prodavali svoje reproduktivne ćelije, sperme i jajne ćelije.

U zamjenu za genetski materijal oni su dobili različite vrijednosti novca, koje su se kretale od 500-800 eura.

U optužnici koju je obezbijedila "Koha Ditore", okrivljena Gjina Zeqiri, koja se nalazi u bjekstvu, i ljekari koju su u više navrata dolazili iz Turske na Kosovu, Ersan Donmez i Handan Naml, sumnjiče se da su počinili krivično djelo nesvjesnog ljekraskog tretmana.

Inače, treba napomenuti da za razliku od relativno jednostavnog davanja sperme, dobijanje jajnih ćelija je znatno složenije i skopčano sa određenim rizicima.

Žena donator mora da se podvrgne hormonskoj terapiji za stimulaciju jajnika da bi se proizvodile jajne ćelije koje se zatim uzimaju operativnim putem, pod anestezijom.

Glavni rizik za zdravlje je razvoj sindroma hiperstimulisanih jajnika koji u najekstremnijim slučajevima može da se završi fatalno. To se rijetko dešava ali, prema tvrdnjama ženskih organizacija, ne postoji način za praćenje rizika.