U Rečanima nadomak Prizrena završena je i posljednja aktivnost u sklopu obilježavanja Dana Bošnjaka Kosova. Završna ceremonija pripala je NVO Lovačkom društvu "Bistrica" iz Župe, gdje su njegovi članovi održali "mini debatu" na temu “Zaštita reliktnih i endemskih vrsta flore i faune, prehranjivanje i očuvanje ekologije na Šar planini".

Nosilac projekta, prirodnjak i član Lovačkog društva, Fejzo Kaplani je u svojoj panel diskusiji prisutne informisao o značaju ove teme, koja ima "za cilj podizanje svijesti članova župskih lovaca i samih građana".
"Mi smo kroz naše školovanje naučili mnogo o bogаtstvu vrstа flore i faune, tаčnije, o biodiverzitetu, i njegovom znаčаju zа ekosisteme svаke držаve. Stoga je potrebna briga na njegovom očuvanju. Upoznati smo da svaka zemljа imа bаr jednu, а mnoge i više vrstа, koje su zа nju jedinstvene i kojih nemа u ostаlim regionima. Na primjer, šarplaninski ris, suri orao, ili vrlo reliktna i endemska vrsta bukve, prozvane kod nas "visnate buke", zbog njenih visećih grana kao što su kod žalosne vrbe - ive", istakao je prirodnjak i ljubitelj Šare Fejzo Kaplani, član Lovačkog društva "Bistrica", pa je nastavio:
"Mi smo htjeli da sa predavačima, stručnjacima iz raznih oblasti; ornitolozima (stručnjacima za ptice), biolozima, veterinarima, herpetololozima (stručnjacima za vodozemce), kinolozima (stručnjacima za pse), ekolozima i drugim održimo ovu debatu u cilju podizanja svijesti građana u zaštiti ugroženih vrsta na Šar planini, te i o ekologiji, ali nam je budžet bio premali za ovaj, po nama, delikatan posao".
U prijatnoj atmosferi debata se odvijala vrlo plodno i konstruktivno. Govorilo se o potrebi zaštite risa na Šari, o krivolovu koji ugrožava rijetke vrste zivotinja i ptica.
"Mi smo iz Nacionalnog parka "Šar planina" radi praćena kretanja nekih ugroženih vrsta divljači, prevashodno risa, postavili desetak kamera na podesima Šare u ataru Župe", kazao je Zafir Azizović - Ziko, ekspert u ovoj organizaciji.
Članovi Lovačkog društva "Bistrica" su posvjećeni u svojoj namjeri da zaštite divljač na Šari, posebno onu rijetku. Izrazili su zabrinutost čestim krivolovom, posebno od  "nekih lovaca koji dolaze sa drugih lovačkih gazdinstava, ili sumnjivih pojedinaca".
"Nažalost, izostala je dobra koordinacija Lovačkog društva sa Kosovskom policijom. Potrebno je da se ista podigne na jedan veći i profesionalniji nivo kakva postoji u razvijenijim i demokratskijim zemljama, s’obzirom da je policija u službi građana",  istakao je Azmir Mifari, član Lovačkog društva "Bistrica".
Da potsjetimo da je Šar planina sa 147 vrsta leptira i oko 200 vrsta ptica najbogatije područje Europe. Na šarenolikim nepreglednim prostranstvima mogu se vidjeti endemične i reliktne vrste sitnih glodara; kuna, zlatica, dinarska voluharica, vidra, divlja mačka, gotovo izumrli ris, medvjed, divlja svinja, divokoza i druga divljač.
Sa ove debate u Rečanima, prisutni članovi Lovačkog društva "Bistrica" su uputili apel nadlježnim organima, kako na lokalnom tako i na centralnom nivou, da se svim mogućim načinima zaštite ugrožene vrste divljači, ali i reliktno-endemska flora na Šari.