Srbija dobija licencu mobilne telefonije

Kosovo je spremno da nastavi dijalog sa Srbijom u Briselu uz posredovanje Europske unije, a sastanak na nivou premijera se očekuje uskoro. Inače, na posljednjem sastanku, razgovori o acocijaciji srpskih opština su doveli do toga da se dođe do sporazuma za telekom i uklanjanje barikada na Ibru.

Tako je za KosovaPress izjavila ministrica za dijalog, Edita Tahiri, koja je dodala da sporazum o telekomu je postignut tako što će srpska strana dobiti jednu privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju.

"Za pitanje telefonskog koda postignut je dogovor i sada se očekuje politički pristanak na narednom sastanku od strane premiejra da je postignut sporazum na razgovorima na tehničkom nivou".

"Što se tiče pitanja asocijacije opština sa srpskom većinom, došlo je do napretka, ali i dalje postoje velike razlike zbog nekih nerealnih zahtjeva koje je predstavila Srbija a koji se odnose na naše kategoričke stavove da asocijacija ne može imati izvršnu vlast, vidjećemo na sljedećim sastancima šta će se dogoditi", rekla je Tahiri.

Također je rekla da naredni sastanak na nivou premijera zavisi od Evropske unije i poziva Federice Mogherini. Također, prema riječima Tahirijeve, predstavnici Europske unije su se dogovorili da se uspostavi asocijacija i da funkcioniše prema zakonima Kosova.

"Međutim, njihovo prihvatanje je u tome da se ova asocijacija treba uspostaviti i djelovati u potpunosti u skladu sa zakonima Kosova. Inače, naš stav je da ova asocijacija ne može imati izvršne ovlasti, jer Ustav Republike Kosovo jasno kaže da je naš politički sistem na dva nivoa, a to je centralna i lokalna vlast na izvršnom nivou", rekla je Tahiri.

Ona je također rekla da je sporazum za telekom postignut i da srpska strana ima privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju.

"Sporazum o telekomu je jasan, Kosovo će dobiti pozivni broj +383 od ITU za Kosovo će primjenjivati Austrija. Kosovo će biti sam administrator ovog koda i nema veze sa operatorima".

"Istina je da sporazumom o telekomu se predviđa da jedna srpska kompanija dobije privremenu licencu za trećeg operatora mobilne telefonije na Kosovu, i to samo putem međunarodnog tendera", rekla je Tahiri.

Tahiri je rekla da je o mostu došlo do približavanja stavova, ali prema njenim riječima, nisu uspjeli potpisati pošto je bilo neslaganja oko asocijacije.