Velika šteta za suverenitet

Poznati kosovski advokat i politički analitičar Azem Vllasi ocjenio je danas da su poslanici koji su u Skupštini Kosova glasali protiv formiranja Specijalnog suda u suštini glasali protiv Kosova kao i da je ta odluka najštetnija od proglašavanja kosovske nezavisnosti.

"Oni koji su glasali protiv uspostavljanja Specijalnog suda su u suštini glasali za sužavanje suvereniteta Kosova, pošto su zemlju doveli u poziciju inferiornosti i u situaciju da nije u stanju da odlučuje o nečemu što će se svakako dogoditi. Ova Skupština je dovela Kosovo u situaciju kada je moguće da o Specijalnom sudu odluči Savjet bezbjednosti UN, što će biti velika šteta za suverenitet Kosova", kazao je Vllasi za portal "ORAinfo".

Prema njegovim riječima, suverenitet Kosova bi pretrpio manju štetu kada bi odluku o formiranju Suda donijela kosovska Skupština.

"U slučaju da Savjet bezbjednosti UN formira Specijalni sud, onda bi u tom sudu bilo sudija i tužilaca iz zemalja koje ne priznaju Kosovo, kao što su Rusija i Kina", ocjenio je Vllasi koji je izrazio nadu da će parlament u Prištini ipak usvojiti amandman na Ustav i zakon o Specijalnom sudu.