Mala vjerovatnoća dobijanja azila

Besim Berisha je jedan od Kosovara koji je u februaru ove godine, kao i mnogi drugi Kosovari izabrao da migrira u potrazi za boljim životom. Ali čak iako je iskusio mnoge poteškoće da stigne u Njemačkoj, konačno se vratio na nultu tačku.

On je govorio za KosovaLive da je prethodnog dana potpisao da se dobrovoljno vrati na Kosovo, zbog teških uslova u jednom od kampova Njemačke i male vjerovatnoće dobijanja azila.

"Prošlo je 4 mjeseca otkako sam stigao u Njemačku i ugasile su mi se sve nade da ćemo imati priliku da dobijemo azil. Na Kosovu sam ostavio roditelje, suprugu i malu djecu, zbog kojih sam bio mnogo tužan. Vidi se da je prilika da se ovdje učini nešto minimalna, te sam zbog toga dobrovoljno potpisao da se vratim na Kosovo, nadam se da ovaj proces neće trajati mnogo i da se mogu vratiti svojim poslovima, gdje sam radio sedam godina kao autotaksista", kaže Berisha.

Broj vraćenih Kosovara iz zapadnih zemalja koji su otišli još od kraja prošle godine, a posebno početkom ove godine je više od 6.000. To potvrđuje za "KosovaLive" Valon Krasniqi, službenik za migraciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova.

"Uglavnom Njemačka vraća najveći broj osoba. Iz Njemačke ima povratnika skoro svake dvije sedmice, ali i iz drugih država, poput Mađarske, Austrije, Švedske, Švicarske, ali ponavljam, najviše ih ima iz Njemačke. Od 1. januara do jučer je vraćeno preko 6.000 Kosovara, dok ako uporedimo sa prošlom godinom, u kojoj je u toku cijele godine vraćeno 4.600, primjećuje se velika razlika, te stoga ima porast u broju povratnika", rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, u utorak 26. maja najavljen je povratak Kosovara koji su migrirali u zapadnim zemljama, gdje ističe da se radi oko 100 osoba i dodaje da je čak i za 2. jun najavljen povratak određenog broja migranata.

Dan ranije, sa aerodroma u Minhenu u Njemačkoj je deportovano 83 kosovskih izbjeglica čiji su zahtjevi za azil odbijeni.