PDK pripremila rezoluciju o genocidu Srba nad Albancima

Poslanička grupa PDK podnijela je na današnjem zasjedanju Skupštine Kosova zahtjev za izglasavanje Rezolucije o genocidu Srba nad Albancima tokom sukoba 1999. godine.

Potpredsjednica Skupštine Kosova i predstavnica bošnjačke parlamentarne grupe 6+ Duda Balje, ocjenjuje da će rezolucija najviše štete nanijeti srpskoj zajednici koja i dalje bojkotuje rad Skupštine.
"Mislim da je bitno da se rasvjetli sudbina nestalih lica, međutim u ovom momentu kada Srbi nisu u parlamentu, kada srpski poslanici ne prisustvuju sjednici, i kada se dešava bojkot centralnih vlasti od strane srpskih političara, mislim da će ovakva rezolucija ići najviše na štetu srpskoj zajednici“, rekla je za RTK2 Duda Balje.
Ona je najavila da će se o zahtjevu za usvajanje Rezolucije o genocidu raspravljati na narednoj sjednici i ona će vjerovatno biti usvojena jer, kako kaže, predstavnici PDK i LDK imaju dovoljan broj glasova da je izglasaju.
Bojkot predstavnika Srpske liste Duda Balje je okarakterisala kao nezreli politički čin.
"Srpski glasovi su bitni kada se raspravlja i kada se traži dvotrećinski broj glasova manjinskih poslanika. Međutim, mi smo bez njih usvojili i budžet, raspravljali o RTK-u i još o mnogim temama. Mislim da su Srbi dio čitave ove priče, dio kosovskog društva i mislim da su mnogo, mnogo toga propustili zbog bojkota“, rekla je ona i dodala da bojkot srpskih poslanika negativno utiče i na ostale manjinske zajednice.
Nakon sastanka Predsjedništva, predsjednik Skupštine Kadri Veseli je na pitanje novinara da li su predstavnici Srpske liste uputili zahtjev za povratak u parlament, odgovorio:
"Ovdje smo se sastali da bi rješavali pitanja većine, takav zahtjev još nismo dobili. Ukoliko dobijemo bilo kakav zahtjev, naša odluka će biti transparentna i u interesu naših birača“, naglasio je Veseli.
Poslanici Skupštine Kosova nastaviće plenarnu sjednicu 2. aprila.