Reagovanje Evropskog centra za pitanja manjina

Izjava ministra za dijasporu Valona Muratija da su za migracije krivi teška socio-ekonomska situacija i "privilegovan položaj" zajednica, podstiče međuetničke tenzije, navodi se u reagovanju ECMI-ja.

Evropski centar za pitanja manjina (ECMI) upozorava da su odnosi između albanske i srpske zajednice prilično napeti i da ovakve izjave ne doprinose unapređenju međuetničkih odnosa i razumijevanja na Kosovu.

Ova organizacija ističe da se ta napetost posebno ogleda na političkoj ravni, s jedne strane, u bojkotu kosovskih institucija od strane Srpske liste zbog razriješenja ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića, a sa druge, nezadovoljstvom kosovske elite i građana zbog, kako se navodi, miješanja srpske vlade u državne poslove Kosova.

ECMI podsjeća da su prava zajednica zagarantovana Ustavom i da obezbjeđuju pravni okvir i zaštitne mehanizme koji garantuju integraciju svih zajednica u kosovsko društvo, kao i da ne postoji direktna veza između položaja zajednica i ilegalnih migracija kako je naveo Murati.

"Ne postoji direktna veza između položaja zajednica garantovanog Ustavom i ilegalnih migracija kosovskih građana u zemlje EU, a migracije nisu ograničene samo na Albance, već pogađaju i ostale zajednice na Kosovu", uviđa ova organizacija ukazujući na potrebu, da javni funkcioneri imaju na umu prirodu svoje uloge u vladi kada se bave osjetljivim pitanjima etničkih odnosa.

ECMI se osvrće i na reagovanje organizacija civilnog društva kosovskih Srba za koje kaže da je pohvalno što preuzimaju ulogu nadgledanja rada političkih partija i vlade, ali upozorava da postoji rizik da se civilno društvo uključi u "etničko oblikovanje političke konfrontacije koja je iskomplikovala rad kosovske vlade još od njenog formiranja u decembru 2014".

"Civilno društvo treba da očuva svoju ulogu u cilju većeg konstruktivnog učešća i dijaloga između albanske i srpske zajednice, a ne da bude poligon za političku konfrontaciju", zaključuje se u reagovanju ECMI-ja.