Zbog izjave da su manjine u privilegovanom položaju

Kosovska Strateško-akcione mreža – KSAM, traži smjenu kosovskog ministra dijaspore Valona Muratija zbog njegove izjave da su Srbi i druge manjinske zajednice u privilegovanom položaju.

"Nakon zapaljivih i neodmjerenih izjava koje je ministar za dijasporu Valon Murati dao u ponedjeljak, navodeći da je 'privilegovani položaj nealbanskih zajednica, a posebno srpske zajednice, jedan od ključnih razloga za migraciju kosovskih Albanaca' dole potpisane organizacije civilnog društva iz srpske i ostalih nealbanskih zajednica zahtjevaju izvinjenje  Vlade i hitnu smjenu gospodina Muratija", navodi se u saopštenju KSAM-a.

Ova izjava, koja dolazi od strane visokog funkcionera Vlade, još jednom otkriva licemerje i cinizam kada se govori o posvećenosti izgradnji multietničkog društva među političkom elitom u Prištini, a istovremeno pokazuje da su opravdani strahovi srpske i ostalih zajednica u vezi diskriminacije i nepoštovanja njihovih zagarantovanih prava, koja su samo mrtvo slovo na papiru, smatraju u KSAM-u.

To je po njima, takođe, vid pritiska Prištine kojim poručuje da neće da odustane od ušančenih maksimalističkih stavova pri pregovorima u Briselu kojima se staje na put kompromisnom rješenju i dalje se odlaže osnivanje Zajednice srpskih opština.

Izjava gospodina Muratija je, istovremeno, i vrlo opasna i predstavlja nastavak dobro poznatog manira da se za sve neuspjehe političke elite u Prištini  krivica traži u srpskoj zajednici.

"Takve  izjave vode ka mobilizaciji ljudi na etničkoj osnovi, koja je uperena prije svega protiv srpske zajednice i direktno ugrožava fizičku bezbjednost građana i imovine nealbanskih zajednica. Manipulisanje nezadovoljstvom većinske zajednice trenutnim socioekonomskim stanjem i njegovo artikulisanje kroz potpirivanje etničkih podjela od strane elita u Prištini se mora zaustaviti. Srpskoj zajednici su još uvijek u svežem sjećanju događaji od 17. marta 2004. godine, kao i posljednje rušilačke demonstracije u Prištini", podvlači KSAM.