Potpredsjednica Skupštine posjetila Univerzitet “Haxhi Zeka”

Potpredsjednica Skupštine Kosova Duda Balje posjetila je Univerzitet “Haxhi Zeka” u Peći gdje se sastala sa rektorom ove visokoškolske ustanove.

U razgovoru sa rektorom dr Naserom Mrasorijem, potpredsjednica Skupštine Kosova se interesovala o teškoćama sa kojima se susreću studenti na bosanskom jeziku i obećala pomoć ovom univerzitetu u njegovom daljem procesu akademskog i institucionalnog razvoja.

Rektor Mrasori je upoznao potpredsjednicu sa teškoćama sa kojima se suočava univerzitet, kao i sa problemom predavača  na bosanskom jeziku, te je zatražio, u zavisnosti od mogućnosti, pomoć u procesu nostifikacije diploma, jer mnogi od predavača imaju diplome koje nisu nostrifikovane, a u cilju povećanja i održanja kvaliteta studija.

Potpredsjednica Balje se sastala i sa dekanom Fakulteta biznisa prof. dr Fadilom Govorijem i prodekanom prof. dr Ibišom Mazreku, kao i sa prof. dr Sadikom Kalačom, razgovarajući o problemima sa kojim se susreću studenti na bosanskom jeziku.



Ona se susrela i sa novoupisanim studentima na master i bachelor studije koji su imali poteškoća oko upisa.

“Uspjeli smo da ovim studentima, njih 15-oro, rješimo status na master bachelor studijama. U tome nam je u mnogome pomogao ministar obrazovanja Arsim Bajrami, kome se puno zahvaljujem. Svima njima želim puno sreće i uspjeha u daljem školovanju”, rekla je ovom prilikom potpredsjednica Duda Balje.

Ona je napomenula i da su uspjeli da se, i pored problema nostrifikacije diploma, što je i dalje uzrok neangažovanja naših profesora, omogući prof. Emrušu Azizoviću da nastavi sa radom na mjesto direktora departamenta, i da se radi na iznalaženju prijelaznog rješenja ovog, trenutno, najvećeg problema sa kojim se susreće bošnjačka zajednica.