Intervencijom nekih diplomatskih misija

Analitičar Shpend Kursani kaže da koalicija PDK-LDK kao takva je nastala zbog grube i nepravedne intervencije nekih diplomatskih misija, kako bi im bili ispunjeni ciljevi ili prioriteti, koje je Kursani u intervjuu za list "Tribuna" spomenuo.

On je u intervjuu za list "Tribuna" rekao da je bila presuda Ustavnog suda koja je ubacila virus razdora u postizborni Blok.

"Dakle, ako želimo potražiti krivca, onda bismo ga mogli pronaći u Ustavnom sudu", kaže Kursani.

"Najbolja procjena koalicije PDK-LDK bi se mogla učiniti ako procjenimo razloge i svrhu njenog stvaranja. Zašto je došlo do ove koalicije? Ova koalicija, kao takva, je nastala zbog grube i nepravedne intervencije nekih diplomatskih misija, kako bi im bili ispunjeni ciljevi ili prioriteti, koji su: (1) što brži nastavak pregovora sa Srbijom, odnosno dodatno unutrašnje preuređenje Kosova; (2) osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom, odnosno na taj način stvaranje državljanstva Srbije na Kosovu; i (3) uspostavljanje Specijalnog suda za ratne zločine, odnosno suđenje osumnjičenim iz UÇK-a za navodne počininjene zločine protiv čovječnosti", zaključio je Kursani.

Prema njegovim riječima, s obzirom da međunarodna zajednica zna da je PDK najkompetentniji subjekat za obavljanje tih obaveza, štetnih za Kosovo, vidjelo se od samog početka da će nova vlada biti ponovo sa PDK-om.

"Ulazak LDK je došao nakon međunarodne intervencije u cilju stvaranja vladajuće koalicije, toliko velike da bi ona mogla promjeniti i Ustav Kosova. Ovo je potrebno za međunarodnu zajednicu upravo zbog toga što njihovi prioriteti zahtijevaju ustavne promjene, i vjerojatno nemaju vremena da čekaju na demokratsku parlamentarnu raspravu kada je u pitanju izmjena Ustava za jačanje Srbije na Kosovu. Tako da mogu zaključiti da je ova vladajuća koalicija zbog njihovih prioriteta, a ne prioriteta Kosova, što se već jasno vidi da su u velikom neskladu", rekao je na kraju Kursani.