Prolaziš ukoliko častiš

Dana 13. maja 2013. godine negdje oko 15:00 časova, na graničnom prelazu Bijela zemlja, Luan Sadiku u svojstvu službenog osoblja, carinik, zatražio je poklon u zamjenu da ne izvrši službenu radnju. Osnovni sud u Uroševcu ne daje informacije o tome što se dogodilo u pomenutom predmetu.

Na graničnom prijelazu Bijela zemlja, Gazmend Ismaili, državljanin Kosova, okusio je na svojoj koži korupcijsku radnju od strane carinika Luana Sadikua. Do ovog zaključka je došao tužilac Rasim Maloku, koji je podigao optužnicu protiv službenog lica, Luana Sadikua.

Nakon kontrole automobila BMW sa registarskim tablicama GL 54 NWJ, kojim je upravljao državljanin Kosova Gazmend Ismaili, koji je u prtljažniku imao oko 200 metara cijevi za grijanje, u vrijednosti od oko 100 eura, za koje se ne plaća carina, dolazi do raspleta.

Carinik je htio da pribavi imovinsku korist ilegalno, te je pozvao vozača da uđe u kontejner i zatim mu zatražio neki poklon, rekavši mu da će ga pustiti ukoliko ih časti kafom.

Nakon toga je vozač automobila, Gazmend Ismajli iz džepa izvadio 20 eura i stavio ih u jednu od ladica na zahtjev carinika Luana Sadikua te izašao, a sutradan je sve prijavio policiji.

Prema riječima tužioca, carinik je od Gazmenda Ismailija zatražio poklon kako bi mu dopustio da uveze robu, za koju se ne plaća carina, piše list "Kosova Sot".