Nakon potpisivanja dogovora

Lideri Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj i pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti ocijenili su danas da je sporazum LDK i PDK o formiranju kosovske vlade "podrška kriminalu i korupciji".

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da će "kolaboracionizam Isa Mustafe sa Hashimom Thaçijem ojačati tajnu, ilegalnu službu zvanu SHIK PDK Thaçija".

- Sinoćnji sporazum je podrška kriminalnim radnjama i pozivam ostale političke partije, koje žele dobro Kosovu, da se ujedinimo i da sklonimo ovaj režim unutar i van Skupštine - rekao je Kurti.

Haradinaj je na konferenciji za novinare ocijenio da se koalicijom PDK i LDK "samo još više povećavaju kriminal i korupcija".
 
On je naglasio da je ovo jedan veoma težak trenutak za Kosovo, ali da se može promjeniti.
 
Haradinaj je rekao da bi njegov dojučerašnji partner Mustafa, i kada bi pristao na funkciju zamjenika premijera, otišao u koaliciji sa Thaçijem.
 
Predsjednik nacionalnog savjeta Inicijative za Kosovo Jakup Krasnići je na svom profilu na Facebooku napisao: "Izgleda da je politika umjetnost obmane i izdaje, a ne stvaranja i progresa za građane Kosova".
 
Lideri PDK Hashim Thaçi i LDK Isa Mustafa u srijedu su se u principu dogovorili da formiraju koalicionu vladu, a kako prenose mediji, sada su se stvorili svi uslovi za sazivanje konstitutivne Skupštine Kosova, koja bi mogla da se sastane možda već sutra.
 
Sastanak Thaçija i Mustafe na kome je postignut dogovor održan je u kabinetu predsjednice Atifete Jahjage, a bila je prisutna i američka ambasadorka Tracey Ann Jacobson.