Nezadovoljstvo SBASHK-uom

Danas je na Filozofskom fakultetu u Prištini održana konferenciji za novinare povodom osnivanja novog sindikata obrazovanja kao revolt sindikalaca protiv sindikata, kako ga oni nazivaju, korumpiranim i politiziranim.

Grupa pojedinaca napustila je sindikat (SBASHK) te preduzela inicijativu, i smatraju da je fer, produktivna, nezabludna, nepristrasna, sa dobrim namjerama i osnovali su novi Sindikat prosvjete i kulture Kosova (SPKK/SAKK), prenosi portal "Indeksonline".

"Nije bila naša želja da oformimo novi sindikat, ali znajući za sva zbivanja koja se dešavaju oko SBASHK-ua, a i nezadovoljstva radnika sindikatom, lošim upravljanjem, lošim korištenjem sredstava radnika, odlučili smo da osnujemo ovaj Sindikat", rekao je Artan Mjekiqi.

SBASHK je, prema riječima Mjekiqija, organizacija lopova, koja je od formiranja pa do danas uzurpiran jednim "klanom" koji koristi znoj radnika radi svoje koristi i uzimaju veće plate nego ministri u Vladi Kosova.

"Ljetnje odmore i većinu vikedna provode na moru i planinskim odmaralištima. Predsejdnik ima platu od 1600 eura, a tokom 2012. godine na njegov žiro račun je leglo 21 hiljada eura. Čelnim ljudima se plaćaju i telefoni, i također su im plate do 900 eura uz dodate beneficije. Ovo nije vrijedno komentara ukoliko se samo da uporediti sa platama prosvjetnih radnika od kojih i primaju ove naknade", izrazio je nezadovoljstvo Mjekiqi.

Na kraju za novoformirani sindikat se kaže da će to biti drugačiji Sindikat, sindikat koji će štititi prava radnika, poboljšati uslove rada, i biće demokratiziraniji Sinidkat i neokupiran.

Članarina koja će biti uplaćivana u ovaj sindikat neće biti centralizovana i u rukama čelnih ljudi, već će biti vraćana školama i fakultetima, 80 posto od ukupno prikupljenih sredstava.