380 hiljada Kosovara živi u inostranstvu

UNDP je objavio najnoviji izvještaj "Ljudski razvoj na Kosovu 2014", sa temom, migracija kao snaga za razboj, prema kojem je nezaposlenost jedan od najvećih uzročnika koji je uticao na povećanje ovog fenomena.

Međutim, prema ovom izvještaju, migracija Kosovara je uticala na razvoj zemlje u mnogim sferama.

Šef UNDP na Kosovu, Andrew Russell, rekao je da je način razvoja lokalnih institucija uticao na lošu politiku zapošljavanja na Kosovu.

"Sama odluka o migraciji je važan faktor u ljudskom razvoju. Kao što znate ekonomske prilike na Kosovu su ograničene u zavisnosti od lokacije ukoliko se ovo uporedi sa raznim susjednim zemljama. Historija razvoja institucija na Kosovu je uticala da se ne sprovede dobra politika za zapošljavanje", rekao je on.

S druge strane, Marcus Baechler, direktor švicarskog Ureda za razvoj, rekao je da doznake naših sugrađana iz inostranstva čine veliki procenat razvoja Kosova.

"Jedna od četiri osobe trenutno žive u inostranstvu, većina njih živi u Švicarskoj, i oni su u velikoj mjeri doprinijeli razvoju Kosova. Njihove doznake čine veliki postotak bruto domaćeg proizvoda na Kosovu, koji su uticali na pristup obrazovanju i poboljšanju života u cjelini. Međutim, Kosovo bi trebalo da ojača ekonomski razvoj i Kosovo bi trebalo poboljšati uslove i biti atraktivnije za investicije", naglasio je on.

Prema statističkim podacima koje objavljuje ovaj izvještaj, na popisu izvršenom na Kosovu 2011, stoji da 380 hiljada Kosovara živi van zemlje.