Zapad ne želi Samoopredjeljenje

Zapadne sile se protive ulasku pokreta Samoopredjeljenje u novu kosovsku vlast, pa Srpska lista predstavlja tas na vagi između Ramusha Haradinaja i Hashima Thaçija.

Amerikanci i ključne evropske države ne žele da radikalni pokret koji predvodi Albin Kurti bude članica nove vladajuće koalicije na Kosovu, rekli su za beogradski "Blic" diplomatski izvori. Oni objašnjavaju da je "Zapad ljut" na kandidata udružene opozicije za premijera Haradinaja, jer je napravio sporazum sa Samoopredjeljenjem i čak pristao da Kurti bude pregovarač Prištine u briselskom dijalogu s Beogradom.
 
Haradinaj je dosad, kažu sagovornici "Blica", uživao podršku nekih moćnih članica EU koje smatraju da je došlo krajnje vrijeme da Thaçi ode s vlasti, ali je pozivom Kurtiju, o čemu se nije konsultovao s njima, na putu da izgubi povjerenje. Lider Alijanse za budućnost Kosova već je ostao bez Srpske liste, s kojom je prethodno dogovorio saradnju. Ova lista je u konsultacijama s premijerom Aleksandrom Vučićem odlučila da neće ulaziti u vlast sa onima koji se protive interesima Srba, poput Samoopredjeljenja.
 
Kosovski Srbi i Vučić nisu ovo učinili "napamet", objasnili su izvori "Blica". Kurti je jasno rekao da kao pregovarač u Briselu ne bi razgovarao s predstavnicima Beograda, što je suprotno interesima Srbije, ali je suprotno i stavovima EU. Na konačnu odluku da se odbije pakt sa Samoopredjeljenjem ipak je presudno uticalo saznanje da ni Zapad ne želi taj pokret u vlasti.
 
Sada Haradinaju i njegovim partnerima iz Demokratskog saveza Kosova i Inicijative za Kosovo preostaje ili da se odreknu Kurtija i prave vlast samo sa Srbima ili da uđu u konflikt sa Amerikom i EU.
 
Za razliku od LDK-AAK-IK, savezu koji okuplja aktuelni kosovski premijer Hashim Thaçi srpski glasovi su neophodni. Zbog toga su se u javnosti pojavile sumnje da bi Srpska lista, ili bar dio poslanika, mogla da pređe kod Thaçija.