Srbi ih rijetko posjećuju i žive u Srbiji

Tri novoizgrađene kuće za Srbe u okviru povratka u Orahovcu i dalje su prazne. Osobe kojima su kuće igrađene se ni nakon tri godine nisu vratile. Izgradnju kuća je investirala Kancelarija Evropske komisije za vezu (ECLO), dok je implementator bio Dansko vijeće za izbjeglice (DRC). Povratku lokalnih Srba nije se usprotivilo lokalno albansko stanovništvo.

Neki Hajda bio je jedini Albanac koji je živio u ovom naselju i koji nije oklijevao da razgovara o bivšim srpskim susjedima, koji su prije rata živjeti u ovom dijelu grada. Oni i nakon izgradnje novih kuća i dalje žive u Srbiji.

Prema njegovim riječima, oni žive u Srbiji. "Dvije kuće su dvospratne, a jedna jednospratna, ali niko u njima ne živi. Izgrađene su prije nekoliko godina na temeljima uništenih kuća tokom rata i ostale su bez ičije brige. Istina je da vlasnici ovih kuća, Srbi, dolaze rijetko u posjetu i vraćaju se u Srbiju", rekao je Hajda.

Šef opštinske kancelarije za zajednice, Slaviša Kolašinac je priznao da u ove tri kuće trenutno niko ne živi.

"Njihovi vlasnici su obećali da će se nakon izgradnje ovih kuća vratiti, ali evo prošle su tri godine i one su i dalje prazne. Ne znam razloge zbog kojih se ne vraćaju da žive ovdje. Najvažnije je da nijedna od ove tri kuće nije na prodaju ili nije prodata", rekao je Kolašinac.

On je naglasio da ulažu sve napore da se slični projekti realizuju i u budućnosti ne samo za Srbe, nego i za Rome, Aškalije i Egipćane. Kolašinac je naveo da u zavisnosti od broja članova porodice, izgradnja jedne kuće od 55 kvadrata investitora, Kancelariju Evropske komisije za vezu (ECLO), je koštala 28 hiljada eura.

I u Zočištu od 2006. godine 38 kuća je prazno. Vlada Kosova je u to vrijeme za ove kuće investirala 1.8 miliona eura.