Vlada Kosova će biti sveobuhvatna, ali bez PDK Hashima Thaçija, istakli su Isa Mustafa, Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj, lideri bloka LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo.

Oni su održali sastanak o koordinaciji svih pravnih tačaka za ročište zakazano za četvrtak 21. avgusta u Ustavnom sudu, a na kome će oba politička bloka dostavljati argumente o zakonitosti izbora predsjednika skupštine Kosova na konstitutivnoj sjednici 17. jula.

Lider Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj rekao je novinarima da će "sveobuhvatne vlade biti, ali bez Thaçijevog PDK".

Predloženi mandatar za premijera Ramush Haradinaj nije htio da komentariše zahtjeve Thaçijeve PDK za sveobuhvatnu vladu, istakavši da su poštedjeli javnost od zahtjeva PDK, jer je "realnost kristalno jasna".

"Politički blok LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo i ostali politicki subjekti rekli su 'Ne, Thaçi 3'. To je realnost i naša ozbiljnost, Kosovo će izabrati drugi smjer", rekao je Haradinaj.

Upitan o postavljanju uslova Srpske liste, Haradinaj je bio veoma jasan, Srpska lista će biti dio vlade Kosova.

On je dodao da Srpska lista nikada nije uslovljavala ni sa čim.

Govoreći o eventualnom učešću Samoopredjeljenja, Haradinaj je rekao da tu ima zastoja u komunikaciji, ali da će razgovori biti nastavljeni nakon sjednice Skupštine Kosova.

Koalicioni Blok LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo je odlučio da 21. avgusta u Ustavnom sudu ovaj blok predstavlja poslanica LDK i jedna od najistaknutijih pravnika na Kosovu Vjosa Osmani.

Politički blok je naglasio da je što brže formiranje institucija Kosova više nego neophodno za normalan razvoj života građana.