Ljudi čekaju i do šest sati

Građani Kosova koji žive u raznim zemljama zapadne Evrope tokom dolaska na Kosovo, suočavaju se sa velikim gužvama i čekanjem na granici Kosovo - Srbija, na graničnim prelazima Merdare i Bijela zemlja.

Ova duga čekanja su za Radio Slobodna Evropa potvrdili i službenici Policije Kosova.

U Ministarstvu za dijasporu kažu da je pristigao veliki broj žalbi kosovskih emigranata koji su potencirali da su stvorene velike kolone i da oni čekaju i po šest sati da prođu graničnu proceduru.

Glasnogovornik kosovske policije Baki Kelani kaže da su ove kolone rezultat velikog priliva građana Kosova koji žive van zemlje i koji dolaze da odmor provedu u zavičaju, svojoj kući.

"To je više nego evidentno, a istina je da naši sunarodnici koji dolaze u ljetnoj sezoni radi odmora na Kosovu, uglavnom u julu i avgustu, suočavaju se sa velikim kolonama na graničnim prelazima Merdare i Bijela zemlja. Ovo dolazi kao rezultat frekfencije velikog broja vozila prema Kosovu. Ovih čekanja ima i na drugim graničnim prelazima koje Srbiju povezuju sa drugim zemljama, a taj broj se prenosi i na graničnim prelazima Merdare i Bijela zemlja", rekao je Kelani.

Duge kolone građana Kosova na granici Kosovo - Srbija su pojava koja se ponavlja svake godine tokom ljetne sezone.

Kosovske vlasti su u više navrata naglašavale da će poduzeti mjere da se izbjegnu ta čekanja.

Prema riječima Kelanija, kosovska policija je podigla svoje kapacitete za rad angažiranjem dodatnih policajaca na graničnim prelazima kako bi se ubrzao rad i stvorila mogućnost bržeg saobraćaja i izbjegle duge kolone vozila.

Također, kako bi se izbjegle duge kolone, Kelani dodaje da je policija ubrzala procedure prelaska granice.

S druge strane, odlazeći ministar za dijasporu Ibrahim Makoli potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da su primili brojne pritužbe građana Kosova koji žive van Kosova o kolonama vozila koje traju više od šest sati.

Prema njegovim riječima, ta čekanja se dešavaju ne samo na granici Kosovo - Srbija, nego i na granici Mađarska - Srbija.

Broj građana Kosova koji su emigrirali u različite zemlje svijeta, prema podacima Agencije za statistiku Kosova je preko 700 hiljadu osoba.