Diplomatski izvori o izvještaju tužioca Williamsona

Srpski mediji i danas nastavljaju sa spekulacijama u vezi sadržaja u izvještaju Specijalnog tužioca Clinta Williamsona.

Srbijanski List "Danas" citira diplomatske izvore iz Brisela, koji su potvrdili da je moguće podizanje optužnice protiv komandanata operativnih zona nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova na osnovu dokaza predočenih u izvještaju glavnog tužioca Specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999. Clinta Williamsona, komentarišući ranija saznanja lista da je Williamsonov tim pronašao dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv "šest do deset" bivših pripadnika OVK za ratne zločine nad srpskim civilima, prenosi portal "Indeksonline".  

Prema pisanju lista, najpoznatije ime među komandantima operativnih zona OVK nesumnjivo je Ramush Haradinaj, koji je rukovodio zonom "Dukagjin", čiji štab se nalazio u selu Jablanica.

Haški tribunal je oslobodio Haradinaja, bivšeg premijera Kosova, krivice za zločine počinjene nad civilima 1998. Komandanti ostalih zona bili su - Rustem Mustafa-Remi, Rrahman Rama, Sami Lushtaku, Shukri Buja, Ekrem Rexha i Amhet Nesufi.

List "Danas" podsjeća da su diplomatski izvori kazali da se u izvještaju Williamsona, koji bi trebalo da bude objavljen do kraja mjeseca, navodi da su pronađeni dokazi za podizanje optužnice protiv nekoliko bivših pripadnika OVK za zločine u zoni jezera Radonjić, Klečka, Zočišta i Belaćevca.

Oni su, međutim, istakli da ne postoje dokazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu, organizovanom kriminalu, niti o komandnoj odgovornosti centralnog štaba OVK. Takva činjenica podrazumijeva da premijer Kosova i bivši politički lider OVK Hashim Thaçi neće biti osumnjičen.

"Da smo podlegli političkim pritiscima posljednja je u nizu spekulacija koje se ovih dana pojavljuju u kosovskim i srpskim medijima", kaže za "Danas" Joao Sousa, portparol Clinta Williamsona, šefa Specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Joao Sousa dodaje da, kao i dosad, neće komentarisati spekulacije, već će o rezultatima istrage govoriti nakon zvaničnog objavljivanja izvještaja.

Na pitanje da li su u toku trogodišnjeg istražnog postupka sarađivali sa određenim institucijama Evropske unije, sagovornik lista kaže da su imali podršku EU, ali da je "Williamsonov tim radio potpuno nezavisno".

"Najviše smo sarađivali sa srpskim Tužilaštvom za ratne zločine i Vladom Srbije, kao i sa nadležnim institucijama na Kosovu. To smo naglasili i prilikom posjete Prištini i Beogradu, i zahvalili se svima na odličnoj saradnji", naglašava Joao Sousa.