Ugovor vrijedan 820 miliona eura

Ministarstvo za infrastrukturu Kosova je u utorak potpisalo ugovor vrijedan 820 miliona dolara sa američko-turskim konzorcijumom "Bechtel&Enka" o izgradnji autoputa dugog 60 kilometara koji će povezivati Kosovo i Makedoniju, saopštilo je to ministarstvo...

Ministarstvo je navelo da će radovi na izgradnji autoputa početi drugog jula.

Ovo je drugi ugovor koji je taj konzorcijum sklopio na Kosovu nakon što je 2010. sklopio ugovor vredan milijadu dolara o izgradnji autoputa koji povezuje Kosovo i Albaniju. Izgradnja tog autoputa je završena 2013. godine.

Konzorcijum "Bechtel&Enka" čine kompanija Bechtel international sa sjedištem u San Francisku u Kaliforniji i Enka čije je sjedište u Istanbulu.

"Ovaj autoput će biti druga saobraćajna arterija po važnosti na Kosovu koja će nas povezivati sa Makedonijom i pomoći Kosovu da postane raskrsnica za saobraćaj iz pravca grčkih i albanskih luka", izjavio je ministar za infrastrukturu Fehmi Mujota.

"Poboljšanje naših transportnih veza je od ključnog značaja za razvoj novih i širenje postojećih firmi i pokrenuće dugoročni privredni rast na Kosovu", dodao je ministar, navela je kompanija Behtel u saopštenju objavljenom na svom sajtu.

Kako su ranije preneli brojni mediji, za kompaniju "Bechtel" je lobirao nekadašnji ambasador SAD na Kosovu, Cristopher Dell.