Mnogo toga zavisi od sastanka Thaçi-Dačić

Lokalni izbori na Kosovu trebalo bi da budu održani u oktobru, ali ako se ne steknu pogodni uslovi za to na sjevernom dijelu Kosova oni bi mogli biti odloženi do proljeća 2014. godine, saznaje Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u izvorima u kosovskom predsjedništvu.

Dok se očekuje da predsednica Kosova Atifete Jahjaga nastavi konsultacije sa političkim partijama o predstojećim lokalnim izborima, BIRN saznaje da bi oni mogli biti odloženi do naredne godine kada "budu povećane šanse za uspješan izborni proces na sjeveru Kosova".

"Mi želimo da održimo lokalne izbore na čitavoj teritoriji Kosova, ove godine uključujući i sjeverni dio. Opcija koju razmatramo je druga nedjelja u oktobru", kaže izvor u kosovskom predsjedništvu.

Prošli lokalni izbori održani su 15. novembra 2009. godine, a mandat lokalnih vlasti ističe u novembru ove godine, podsjeća BIRN.

Lokalne izbore iz 2009. bojkotovali su lokalni Srbi u četiri opštine sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, gdje su lokalni lideri izabrani na odvojenim izborima koje je organizovao Beograd, navodi BIRN.

Na osnovu sporazuma koji su Beograd i Priština postigli 19. aprila u Briselu o normalizaciji odnosa, tačka 12 tog sporazuma predviđa da "lokalni izbori budu organizovani u sjevernim opštinama tokom 2013. uz posredovanje OSCE-a, a u skladu sa kosovskim zakonima i međunarodnim standardima".

"Kada ti izbori budu održani, neće biti nikakvih paralelnih struktura na sjeveru... Ja govorim bez predrasuda, ali mi ne želimo da imamo iste te strukture. Želimo da podržimo strukture koje primjenjuju vladavinu zakona u okviru kosovskog sistema", naveo je izvor BIRN-a.

Trenutna razmimoilaženja između Beograda i Prištine oko akcionog plana za implementaciju Briselskog sporazuma trebalo bi da budu prevaziđena na sastanku premijera Ivice Dačića i Hashima Thaçija iduće sedmice u Briselu.

"Mnogo toga vezanog za lokalne izbore zavisi od tog sastanka", rekao je za BIRN izvor u kosovskom predsjedništvu, dodajući, međutim, da će "morati da budu razmotrene i druge opcije" ukoliko ne bude dobre osnove za uspješne izbore na sjeveru.

"Predsjednica Kosova mogla bi od parlamenta da zatraži da joj produži legalni vremenski okvir za zakazivanje lokalnih izbora. Parlament bi onda mogao da usvoji rezoluciju ili izmijeni zakon", naveo je izvor BIRN-a, dodajući da bi onda izbori mogli da budu održani u aprilu ili maju 2014. godine.