Zahtjeva se i treći kanal unutar RTK

Bošnjaci na Kosovu zahtijevaju tri nove opštine, Rečane kod Prizrena, Gora kod Dragaša i Vitomirica kod Peći. Zahtijevi su aktuelizirani nakon odluke Vlade Kosova da pokrene postupak procedure za formiranje opštine Rogovo kod Hasa.

Potpredsjednik Skupštine Kosova iz redova Bošnjaka, Rasim Demiri je naglasio da je osnivanje ovih je političko pitanje koje zavisi od volje premijera.

"Ove nove opštine će biti održive sa ekonomskog aspekta. Na primjer, Rečane je turističko mjesto", rekao je Demiri za portal Telegrafi.

Demiri, koji je predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka je rekao da su do sada zadovoljni dosadašnjim dostignućima u aktuelnoj koaliciji, gdje imaju tri zamjenika ministara, a sada je i Džezair Murati savjetnik premijera Hashima Thaçija.

Demiri je rekao da su razgovarali s ministrom obrazovanja na Kosovu, Ramë Bujom, od koga su zatražili da uvedu više časova albanskog jezika za bošnjačke učenike.

On je također kritikovao, kako je on nazvao kulturnim genocidom nad novim generacijama u regionu opštine Dragaš. Demiri je pojasnio da ima slučajeva kada u jednom objektu, na prvom spratu se odvija nastava po kosovskom planu i programu dok na drugom spratu učenici rade po sistemu Srbije, a troškove osiguravaju institucije Kosova.

"Mi se borimo samo za Mitrovicu. Ali sam ja jednom izjavio kada je je ubije Enver Zymberi: 'Nije ubistvo samo oružjem, već se ubistvo može počiniti ukoliko djeca ostanu bez obrazovanja. Ova djeca ne znaju ni ko je glavni grad Kosova, ne znaju ko je predsjednik, ne znaju nijednog ministra u Vladi Kosova'", rekao je Demiri.

On je rekao da su Bošnjaci tražili i treći kanal unutar RTK.

"Mi nismo protiv Srba što su Srbi dobili drugi kanal, ali i mi plaćamo porez i želimo treći kanal. Imali smo sastanak sa generalnim direktorom RTK-a, i očekuje se da on počne od septembra. Za ovo imaju potrebu ne samo Bošnjaci, već sve zajednice koje su zainteresirane", rekao je Demiri u izjavi za portal Telegrafi.