Spremaju teren za posjetu Aleksandra Vučića

Na iznenađenje svih a u pratnji nekoliko nabildovanih momaka, što u uniformama što u civilu, general policije i Komadant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić obišao je sjeverni dio Mitrovice. Pored obezbjeđenja u njegovom društvu bili su i Aleksandar Vulin, Direktor Kancelarije za Kosovo u ostavci kao i još nekoliko političkih aktera.

Na prvi mah u oči je upadalo to što novinara nije bilo nigde na vidiku! Vrlo brzo se ispostavilo i zašto. Dok se Dikić šetao naokolo pozdravljajući i ćaskajući sa iznenađenim prolaznicima (barem onima koji su ga prepoznali) srpski mediji su pokušavali da saznaju šta je cilj njegove posjete. Dvojica momaka iz obezbjeđenja, vrlo skromno obučenih, vrlo direktno su su isprečili ispred svog šefa ne dajući civilu ni da se približi sa obrazloženjem da "ovo nije za medije".

U tom trenutku general Dikić je prišao, ne shvatajući najbolje šta se dešava i dozvolio da bude upitan misleći da razgovara sa još jednim prolaznikomnovinar.de.

S obzirom na to da je prethodna posjeta srpske Žandarmerije rezultirala hapšenjem jednog od ovdašnjih Srba Slavoljuba Jovića – Pagija, ločično je bilo pitati "koga ćete danas uhapsiti"? Na ovo je Dikić odgovorio da nisu došli da hapse, niti da su ovdje prvi put već vrlo često navraćaju (?!).

Upitan šta se može očekivati od ove posjete odgovorio je "mnogo ste očekivali" i dao obećanje za u ubuduće "dobićete… videćete šta". Hitrim korakom nastavio je dalje i stigavši do barikada pozvao svoje drugare da se "slikaju pored mosta".

Čitav trg Braće Milića bio je pretrpan obezbjeđenjem, što žandarmima što pripadnicima srpskog (Dačićevog) MUP-a i svako od njih bi reagovao na pojavu bilo kakve kamere ili "naglih pokreta".


Posjeta srpske Žandarmerije bila je u njihovom stilu brza i (valjda) efikasna ali to bi mogli samo oni da kažu jer su jedini koji zapravo znaju zašto su došli na Kosovo. Nakon kratkog turističkog obilaska i opuštanja, u u njima prijatnom društvu, svojim službenim džipovima odvezli su se u nepoznatom pravcu.

Prelazak granične linije i način na koji je to urađeno u ovom trenutku je nepoznat jer alternativne prelaze čuvaju baš oni.

Saznaje se da je Dikić posjetio sjever Kosova tražeći od Srba da ne ometaju sutrašnju posjetu prvog zamjenika premiejra Srbije, Aleksandra Vučića jer u protivnom oni koji budu pravili incidente biće uhapšeni prilikom ulaska u Srbiju.